Erdogan continuă epurările în structurile statului turc

0

Guvernul de la Ankara continuă epurarea masivă în structurile statului turc. Aproape 90 de diplomaţi au fost concediaţi din Ministerul de Externe, iar 47 de ziarişti au fost arestaţi. Turcia a anunţat că imamul Fethullah Gulen, considerat organizatorul tentativei de lovitură de stat, ar putea fugi din Statele Unite ca să nu fie extrădat. Preşedintele Erdogan a cerut din nou trecerea armatei şi a serviciului de informaţii sub directa comandă a şefului statului.

Doi importanţi generali şi-au dat demisia din forţele armate după ce miercuri 1.700 de militari au fost degradaţi şi concediaţi.

Din grup fac parte 149 de generali şi amirali, adică 40% din corpul ofiţerilor de rang superior din armata Turciei. De la înăbuşirea puciului au fost arestaţi 15.000 de militari.

O a doua ţintă a guvernului a fost miercuri presa. Trei agenţii de presă, 16 canale de televiziune, 45 de ziare şi 15 reviste au fost închise. 29 de editori au fost concediaţi.

Ugur Ayatc, lider al sindicatului de presă: Ziariştii erau deja sub presiune, mulţi erau judecaţi. Au fost trimişi în judecată pentru defăimare sau terorism. Aceste procese violează libertatea presei şi libertatea de exprimare. Aceste acţiuni sunt anticonstituţionale.

În ultimele 3 zile au fost emise mandate de arestare pentru 89 de jurnalişti suspectaţi că au legături cu reţeaua condusa de Fethullah Gulen.

Statele Unite au anunţat că înţeleg dorinţa autorităţilor de la Ankara de a-i pedepsi pe autorii tentativei de lovitură de stat, dar arestarea ziariştilor duce Turcia pe un drum periculos.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.