Absorbția fondurilor europene, doar 0,18% în 2016

0

Implementarea programelor finanțate din Fondurile Europene Structurale și de Investiții alocate statelor membre în perioada 2014 – 2020 a înregistrat, la 31 mai, un nivel de absorbție de 1,7%, iar în cazul României rata este de 0,18%, în acest context fiind relevant să vorbim despre lansări și pregătirea de proiecte, a scris, miercuri, pe pagina personală de Facebook, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, ca replică la afirmațiile comisarului european pentru politică regională, Corina Crețu.

Recent, Corina Crețu s-a declarat îngrijorată de „startul lent” al României în implementarea proiectelor pentru perioada 2014-2020, afirmând că aceasta are o rată de absorbție de 0% a fondurilor europene din acest exercițiu bugetar.

‘Rata de absorbție 2014 — 2020 este un indicator nerelevant acum, la începutul exercițiului bugetar, înainte de a fi desemnat sistemul de management în întreg (…) Asta nu scuză faptul că Guvernul Ponta nu a mișcat pe subiect, România stă mai prost decât media europeană, dar recuperăm. Facebook-ul doamnei Crețu (Corina Crețu, comisar european pentru politică regională — n. r.) nu s-a îngrijorat pe subiect la timpul potrivit. Când toată UE e la 1,7% absorbție pentru 2014 — 2020, și sunt țări cu zero, și cele mai multe în jur de 1%, relevant e să vorbim despre lansări și despre pregătirea de proiecte. Și, aici, am lansat ghiduri de 12 miliarde de euro, în 97 de zile de când sunt ministru (…) Din mai până azi au mai fost trimise aplicații de plată de către România (și celelalte state, desigur). Facebook-ul doamnei Corina Crețu spune că este zero, dar ne felicită pentru dialogul constructiv și eforturile comune (…) Păcat că Facebook-ul doamnei Crețu selectează preferențial cifre. Mă aștept ca Facebook-ul doamnei Crețu să exprime îngrijorări similare și pentru celelalte țări din tabel (…)’, scrie ministrul Fondurilor Europene.

Potrivit acestuia, ‘cât despre absorbția din închiderea programelor 2007 — 2013’, se amintește despre ‘două miliarde de euro intrați în țară sub acest guvern până acum, 3,6 miliarde estimate pentru tot anul 2016 (conform celebrului memorandum adoptat săptămâna trecută)’.

Ghinea notează faptul că datele Comisiei Europene vizează programele aferente politicii de coeziune, politicii agricole comune, politicii de pescuit și afaceri maritime și fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane, iar ratele oficiale de absorbție, la 31 mai, sunt, printre altele: Bulgaria (0,07%), Cipru (0,23%), Spania (1,87%), Ungaria (0%), Italia (0,39%), Polonia (0,87%), România (0,18%).

Într-o declarație acordată marți AGERPRES, comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a afirmat că este îngrijorată de „startul lent” în implementarea proiectelor pentru perioada 2014-2020, precizând că România are o rată de absorbție de 0% a fondurilor europene din acest exercițiu bugetar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.