Coface a îmbunătățit ratingul de afaceri al României

Share:

Coface România a îmbunătățit ratingul României în privința riscului mediului de afaceri de la B la A4, pentru prima dată din 2009 până în prezent, însă atrage atenția cu privire la faptul că evoluția pozitivă a mediului de afaceri este generată exclusiv de consum, fapt care poate duce la dezechilibre viitoare, a declarat miercuri Eugen Anicescu, country manager Coface România.

„Ultima modificare de rating pentru România a avut loc în 2009 când, din cauza crizei financiare, din A4 (investment grade) a intrat în clasa B. Atunci a crescut foarte mult frecvența și consistența incidentelor de plată. În 2016, revenim în A4, an în care Coface a operat o up-gradare de rating pentru patru țări din Europa de Est: România, Slovenia, Lituania și Letonia, două de la B la A4 (România și Letonia) și două de la A4 la A3 (Lituania și Slovenia)”, a explicat Anicescu.

Ratingul Coface măsoară, practic, riscul mediului de afaceri, respectiv al apariției incidentelor de plată între companii și este important pentru companiile care vor să investească într-o țară.

Astfel, România a trecut de la un mediu economic și politic instabil, capabil să afecteze un istoric al plăților deja modest, la un istoric al plăților mediocru, care se poate înrăutăți din cauza unui mediu economic și politic ce se deteriorează. Cu toate acestea, probabilitatea de neplată în țările cu rating A4 este acceptabilă, susțin reprezentanții Coface.

În aceste condiții, ei atrag atenția asupra faptului că îmbunătățirea ratingului s-a produs exclusiv pe seama creșterii consumului, care a adus mai mulți bani în piață, a îmbunătățit lichiditatea companiilor și, implicit, comportamentul de plată. Astfel, dacă la nivel macroeconomic nu are loc o corelare a consumului cu ramurile productive (industrie, construcții etc.), va avea loc o creștere nesustenabilă a importurilor.

„Vestea bună este că suntem la A4, mediul s-a îmbunătățit, dar atenționăm că lucrurile nu sunt nici pe departe stabile. Este un rating de graniță, iar companiile nu trebuie să se ducă în zona de confort. (…) Vedem o fiesta a consumului: creștere a salariilor în mediul public, relaxare fiscală etc. Acestea aduc bani în piață, mediul se mișcă, însă nu este lipsit de pericole. Am mai văzut această evoluție în anii trecuți și nu s-a terminat bine. Trebuie să ne uităm și la fundamente și nu vedem și o evoluție a investițiilor cuplată la evoluția consumului, astfel că acesta alimentează importurile. Vedem că se cam termină spațiului fiscal — TVA s-a redus și mă îndoiesc că va mai apărea alta, creșterile de salarii s-au produs, este puțin probabil să mai vedem o nouă reducere. Dacă nu apare un alt element care să susțină evoluția în viitor, putem să ne așteptăm la o plafonare”, a subliniat Anicescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.