Ministrul Ligor avertizează în privința modificării Legii electorale

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, a declarat, joi, că sunt necesare o serie de modificări legislative ale Legii electorale, în caz contrar la alegerile parlamentare din toamna acestui an numărul secțiilor de votare din străinătate urmând a fi „dramatic mai mic” decât la scrutinele precedente, din anul 2008 până în prezent.

„În raport cu ce am avut în 2014 sau în 2012 sau în 2008 vom avea un număr dramatic mai mic de secții de vot decât am avea dacă am aplica aceeași regulă pe care am cunoscut-o anterior. În Italia am avut, în 2012, 56 de secții de vot, în 2014 — 51. În baza legii actuale, dacă nu vor fi înființate la cerere secții de vot, vom ajunge la 11. În Spania, de la 41 de secții de vot în 2012 ajungem la 10 secții de votare în această toamnă. La fel, în Republica Moldova, de la 21 de secții în 2014 ajungem la 6. În Statele Unite, unde în 2008 aveam 30 de secții de votare, ajungem la 5 secții de votare. Prin urmare, considerăm că e absolut obligatoriu ca Guvernul să-și manifeste această dorință de a aduce modificările necesare spre a îndepărta acest obstacol de natură tehnică”, a afirmat Ligor, într-o conferință de presă la sediul MAE, conform Agerpres.

Ea a precizat că Guvernul are în vedere o intervenție „reținută” pe Legea electorală care vizează două elemente — completarea listei de secții de votare din străinătate cu secții la propunerea MAE, cu aprobarea Autorității Electorale Permanente, și introducerea posibilității de a vota pe liste suplimentare inclusiv la secțiile care se vor crea, potrivit legii, pe baza solicitării a cel puțin 100 de români aflați în străinătate într-o anumită regiune sau localitate.

„În acest moment, legea permite participarea pe liste suplimentare doar la secțiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice”, a spus Ligor, precizând că un român aflat în apropierea unei secții de votare create la cererea a cel puțin 100 de români nu poate vota la secția respectivă dacă nu se află pe lista celor care au făcut solicitarea.

„Considerăm că acesta e în sine un obstacol tehnic nejustificat și atunci modificarea pe care o propunem este să se poată folosi listele suplimentare la toate secțiile pe care le vom crea”, a precizat ministrul.

O altă modificare legislativă pe care Guvernul ar dori să o opereze prin ordonanță de urgență se referă, potrivit Mariei Ligor, la introducerea posibilității de înscriere online în Registrul Electoral. Demnitarul a arătat că deși această prevedere ar putea apărea târziu, ea poate deveni „o referință pentru viitor în organizarea altor scrutinuri”.

Maria Ligor a subliniat că prin modificările pe care Guvernul le are în vedere nu se creează sarcini noi pentru administrație și că o lipsă de acțiune în acest sens din partea Executivului „ar perpetua o situație de fapt care ar conduce la îngrădiri nejustificate a dreptului constituțional de a alege”.

Oficialul a menționat că a avut consultări cu unele partide politice atât în cadrul unor întâlniri, cât și telefonic.

„Am avut în ultimele două zile întâlnire cu domnul președinte Liviu Dragnea, la PSD. Azi am avut o întâlnire cu conducerea PNL și urmează să am întâlniri, dincolo de conversațiile telefonice, și cu ceilalți lideri ai partidelor parlamentare săptămâna următoare”, a mai declarat ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.