Turcia rămâne candidată la aderarea la UE!

0

Turcia rămâne țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, a subliniat joi Comisia Europeană, după ce Austria a cerut oprirea negocierilor din cauza nerespectării standardelor democratice de către Ankara după lovitura de stat eșuată, transmite DPA.

Aproape 26.000 de persoane au fost închise în Turcia după puciul eșuat de la 15 iulie, în timp ce zeci de mii de funcționari și-au pierdut posturile. Mai mulți jurnaliști au fost de asemenea arestați în cadrul campaniei de reprimare.

Turcia este candidată la aderarea la UE din 1999, însă progresele au fost lente. Surse guvernamentale de la Ankara au afirmat joi că aderarea la blocul comunitar rămâne un obiectiv strategic.

Miercuri, cancelarul austriac Christian Kern a cerut o discuție privind viitorul negocierilor de aderare cu Ankara, precizând că va ridica această chestiune la summitul informal al UE de la 16 septembrie.

„Știm că standardele democratice ale Turciei sunt clar insuficiente pentru a justifica aderarea,” a afirmat Kern pentru cotidianul austriac Die Presse. Negocierile cu Ankara sunt o ‘ficțiune diplomatică’, a mai spus el anterior pentru postul public de televiziune ORF.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva, a subliniat joi că nu s-a schimbat nimic în statutul Turciei de țară candidată, precizând în același timp că Ankara trebuie să respecte valorile de bază ale UE.

„Progresul negocierilor (de aderare — n.r.) este măsurat în funcție de o serie de cerințe, printre care respectarea statului de drept, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale”, a spus Andreeva.

UE a deschis în iunie un nou capitol în negocierile de aderare cu Turcia, ca parte a acordului privind imigrația convenit cu Ankara. 16 din cele 35 de capitole — domenii în care Turcia trebuie să se alinieze standardelor UE — au fost deschise.

„În acest moment, nu mai există alte capitole de negociere aflate în discuție”, a mai spus Andreeva.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.