Titlurile de stat se pot achiziționa și pe Bursă!

0

Titlurile de stat pentru populație din emisiunea Fidelis Centenar vor fi tranzacționate pe Bursa de Valori București începând din data de 5 august 2016, iar deținătorii de titluri le pot tranzacționa la prețurile cotate în mod transparent la BVB, în prima zi de listare prețul fiind de 100,57 lei/titlu, a declarat, pentru AGERPRES, președintele Bursei de Valori București, Lucian Anghel.

„Începând de astăzi, orice român (investitor în titluri de stat—n.r.) care are nevoie de bani înainte de scadența de doi ani a titlurilor de stat emise de MFP va putea să le vândă la prețul stabilit pe Bursă. Astăzi, spre exemplu, prețul este 100,57 lei pentru un titlu (valoarea nominală este de 100 de lei — n.r.). Deci, practic, românii care au cumpărat cu 100 de lei, pentru fiecare titlu primesc 100,57 de lei dacă decid să vândă. Adică o dobândă de 0,57% deja pentru câteva zile de investiție. Cererea dovedește că este un plasament foarte rentabil și o decizie inteligentă a celor care au investit și, cei care nu au investit, sunt convins că vor urmări cu atenție și, la următoarea emisiune, ar putea să capete curaj în urma acestui succes repurtat de a doua emisiune a titlurilor de stat pentru populație”, a explicat Lucian Anghel.

Potrivit acestuia, cei care vor dori să cumpere titluri de la Bursă, însă, vor depinde de dorința deținătorilor de a le vinde. „Pentru cai care vor să dețină titluri, ideal ar fi fost să cumpere în perioada de subscriere, pentru că va depinde dacă există persoane care vor să vândă. De asemenea, băncile intermediare probabil că vor asigura o oarecare lichiditate între vânzare și cumpărare”, a explicat Lucian Anghel.

Potrivit acestuia, autoritățile au gândit mecanismul pentru ca aceia care au subscris titluri în cadrul ofertei inițiale să aibă posibilitatea să le vândă dacă au nevoie de bani înainte de scadență, nu pentru cei care vor dori să cumpere ulterior perioadei de subscriere, pentru că aceștia au avut timp suficient timp de trei săptămâni.

„Era important ca aceia care vând să aibă unde să vândă, și anume pe Bursă, pentru că aceia care au avut de cumpărat au avut aproape o lună de zile la dispoziție și trebuia să o fructifice”, a mai spus Anghel.

Președintele Bursei a spus, însă, că investitorii care vor totuși să cumpere titluri pot plasa ordine la intermediari și, în momentul în care astfel de instrumente apar în piață, le pot cumpăra.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.