Transnistria simulează un atac asupra Moldovei

Share:

Tancuri din Transnistria au trecut Nistrul pe sub apă şi au simulat un atac împotriva „inamicului” de pe malul drept al râului, în cadrul unor exerciţii militare comune ale unităţilor Grupului Operativ de Trupe Ruse şi cele ale aşa-ziselor structuri de forţă de la Tiraspol, scrie Deutsche Welle.

La exercitiile militare a participat si pretinsul premier transnistrean, Pavel Prokudin, care a declarat ca „republica moldoveneasca nistreana” ar fi amenintata militar de Republica Moldova si Ucraina.

Conform planului elaborat de Districtul Militar Sud-Vest al Federatiei Ruse, unitatile motorizate ale Grupului Operativ de Trupe Ruse din Transnistria au realizat „aplicatii de trecere a obstacolelor acvatice” pentru a bloca si a lichida niste presupusi „teroristi”.

Ministrul moldovean al Apararii, Anatol Salaru, l-a convocat pe atasatul militar al Federatiei Ruse pentru explicatii. Acesta, insa, nu s-a prezentat, invocand ca ar avea o alta agenda, noteaza Deutsche Welle.

A urmat reactia Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene. Diplomatia de la Chisinau a apreciat exercitiile militare din Transnistria cu implicarea unor „forte militare straine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova” drept „sfidatoare si inadmisibile”:

„Judecand dupa declaratiile facute de catre unii oficiali in cadrul acestor exercitii militare, dar mai ales dupa modul in care acestea s-au desfasurat, inclusiv fortarea raului Nistru cu utilizarea tehnicii blindate, se poate conchide fara echivoc ca scopul real al acestora este altul decat cel declarat”, se arata in declaratia diplomatiei de la Chisinau. (…)

„Astfel de actiuni submineaza in mod flagrant suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova, principii in favoarea respectarii carora conducerea Federatiei Ruse s-a pronuntat deschis si univoc in repetate randuri.”

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.