Turcia scoate „colții” la NATO!

0

NATO nu are dreptul să spună Ankarei cu cine poate clădi relații, iar Turcia își va dezvolta relațiile cu Rusia în pofida opiniilor Occidentului, au relatat agențiile de presă ruse, care citează declarații făcute joi de ambasadorul Turciei la Ankara, Ümit Yardim, transmite Reuters.

‘NATO nu poate în niciun caz să ne limiteze contactele cu alte țări… Aceasta înseamnă că NATO nu are dreptul să-și impună condițiile și să ne spună cu cine ar trebui sau nu să ne întâlnim și să discutăm’, a declarat Yardim, citat de RIA.

Diplomatul rus a mai spus că Rusia și Turcia au decis să-și intensifice contactele în privința Siriei, a relatat TASS. Guvernul turc crede că este posibil ca actuala conducere siriană să fie în stare să participe la negocierile menite să soluționeze criza din Siria, a spus Yardim, care, potrivit TASS, a mai declarat că Ankara nu se opune ideii ca actuala conducere siriană să joace un rol în tranziția politică. ‘Dorim ca actuala conducere politică a țării să ia parte la procesul de negocieri’, ar fi spus Yardim într-o conferință de presă la Moscova, potrivit TASS, citată de Agerpres.

În schimb, într-un interviu acordat postului privat NTV, șeful lui Yardim, ministrul de externe turc Mevlüt Cavusoglu, a declarat că nu este posibilă o tranziție politică în Siria cu președintele Bashar al-Assad.

Totodată, Cavusoglu a mai spus că Turcia a chemat Rusia să participe la operațiuni comune împotriva grupării teroriste Stat Islamic în Siria. ‘Vom discuta despre toate detaliile. Noi am făcut mereu apel la Rusia (să participe) la operațiuni anti-Daesh’, a spus Cavusolgu.

Pe de altă parte, Cavusolgu a avertizat că Turcia ar putea căuta alte opțiuni, în afara NATO, pentru cooperarea în industria apărării, deși — a insistat el — prima opțiune a Turciei este întotdeauna cooperarea cu aliații săi din NATO.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.