Kelemen Hunor, despre moțiunea de cenzură

0

Kelemen Hunor, liderul UDMR, spune într-un interviu pentru Mediafax că nu a discutat cu Liviu Dragnea despre o eventuală susţinere a unei moţiuni de cenzură, dar dă de înţeles că maghiarii ar putea susţine un demers de demitere a Guvernului dacă se vor confirma speculaţiile potrivit cărora Executivul pregăteşte peste 20 de ordonanţe de urgenţă.

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR spune într-un interviu că guvernul de tehnocraţi condus de Dacian Cioloş nu răspunde în faţa nimănui, fie că este vorba despre numărul mare de ordonanţe de urgenţă, fie că ne referim la alte decizii, în timp ce un guvern politic dă socoteală în faţa electoratului.

Săptămâna trecută aţi dat de înţeles că aţi susţine o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cioloş spunând că aveţi nemulţumiri care cresc faţă de acest guvern…

Kelemen Hunor: Ceea ce am spus eu a fost un pic scos din context. Eu nu am spus că noi am fi disponibili să votăm o moţiune de cenzură. Eu am spus în felul următor: avem nemulţumirile noastre, care din păcate cresc în fiecare săptămână şi am spus că o moţiune de cenzură nu ar fi o tragedie pentru România în acest moment pentru că ar fi un guvern interimar, cu atribuţii limitate şi nu ne gândim, eu nu m-am gândit la o altă formulă de guvernare până la alegeri. S-a mai întâmplat să fie un Guvern interimar o perioadă scurtă în 2009 şi lucrurile au mers aşa cum merg de obicei. De aici şi până la a spune că suntem gata să votăm o moţiune de cenzură este o cale lungă, extrem de lungă.

(…)

Deci pe dumneavoastră vă deranjează ideea ordonanţei de urgenţă, nu neapărat domeniile care vor fi reglementate?

Kelemen Hunor: Vorbim de un principiu. Dacă un guvern, indiferent de care – PNL, PSD, UDMR – dă ordonanţă de urgenţă, peste două luni de zile se duce la alegeri în faţa oamenilor şi trebuie să dea nişte explicaţii. Acest guvern nu răspunde în faţa nimănui, daţi-mi voie să spun acest lucru. Şi dacă cumva, cineva vorbeşte despre o moţiune de cenzură atunci unii sar şi spun ”de ce pregătiţi o crimă împotriva guvernului?”. Nu e o crimă, e un instrument constituţional, este un instrument democratic. Este o chestiune care a fost utilizată şi probabil, dacă cumva România rămâne o democraţie parlamentară, va mai fi utilizată şi în viitor.

(…)

Liviu Dragnea era extrem de sigur săptămâna trecută că are voturile necesare pentru a trece o moţiune de cenzură. Matematica parlamentară este foarte clară: fără un sprijin al UDMR şi al altor partide, nu există această majoritate.

Kelemen Hunor: Noi nu am avut discuţii cu nimeni despre moţiune de cenzură. Eu am spus părerea mea personală şi a unor colegi cu care am discutat. Dar asta cu Dragnea, cu calculul, cu jocul, cu anunţul, că fac, că nu mai fac, că depun, că nu mai depun, întrebaţi-l pe domnul Dragnea. Nu sunt eu nici comentatorul domnului Dragnea, nici analistul politic care va interpreta spusele domniei sale.

Deci nu aţi avut discuţii cu Liviu Dragnea pe subiectul moţiunii de cenzură?

Kelemen Hunor: Nu am avut! Nici cu Dragnea, nici cu Blaga, nici cu Gorghiu, cu nimeni nu am avut o astfel de discuţie.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.