Totul despre regimul alimentar din timpul sarcinii

0

Copiii expuși în timpul sarcinii la un regim alimentar bazat pe grăsimi și zaharuri au riscul de a fi hiperactivi, potrivit unui studiu britanic citat de publicația franceză pourquoidocteur.fr.

Alimentația ‘junk-food’ și sarcina nu ar trebui să fie asociate deoarece ar putea fi afectată sănătatea copilului care se va naște. Copiii expuși în uter la alimente grase și dulci sunt mai expuși riscului de hiperactivitate, potrivit studiului realizat la Kings College din Londra, publicat în revista ‘Journal of Child Psychology and Psychiatry’.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetătorii au urmărit 83 de copii cu tulburări de comportament sau hiperactivitate precoce și 81 de copii fără un istoric de acest tip. Anamneza regimului alimentar al mamelor din timpul sarcinii, a descoperit că nou-născuții cu cel mai mare risc au fost expuși în uter la o dietă de tip ‘junk food’, inclusiv la produse industriale prelucrate grase și dulci.

Cauza acestui fenomen este dată de modificările genetice legate de această dietă care ar perturba expresia unei gene, IGF2 (implicate în dezvoltarea fetală, inclusiv în cea a anumitor zone ale creierului asociate hiperactivității). Această modificare a ADN-ului a fost, de asemenea, constatată la copiii ale căror mame au suferit de foame în Țările de Jos în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, susțin autorii studiului.

Această cercetare permite oamenilor de știință să sublinieze rolul-cheie al unei diete sănătoase și echilibrate in timpul sarcinii pentru sănătatea mintală a copilului. Pentru a investiga acest domeniu științific, autorii sugerează posibilitatea de a efectua studii privind rolul specific al anumitor grăsimi în creierul copiilor. Omega 3 conținut în peștele gras și în semințele de plante oleaginoase au un astfel de efect protector asupra dezvoltării neuronilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.