Kelemen Hunor anticipează un guvern PSD-PNL după alegeri!

0

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a afirmat, marţi, că formarea unui guvern de coaliţie între liberali şi social-democraţi este posibilă după alegerile parlamentare, însă subiectul este evitat înaintea alegerilor din considerente electorale.

„Eu cred că în acest moment şi varianta unui guvern de mare coaliţie PSD-PNL are şanse reale. Înainte de alegeri şi de campanie, nu o să spună nimeni că asta va fi soluţia, dar eu nu aş pune în paranteză pentru nici un minut această soluţie. Asta înseamnă peste 70% din mandate, unde nu mai ai nevoie de nimeni şi nici nu cred că în acest moment noi suntem în măsură să spunem că «dacă aveţi 70%, totuşi, UDMR-ul doreşte să meargă». Cu cine să meargă?”, a spus preşedintele UDMR, la RFI.

Kelemen Hunor a precizat că Uniunea nu va face alianţe preelectorale, respectând cutuma, urmând ca eventuale alegeri să fie organizate doar după scrutin. „Noi am spus că înainte de alegeri nu facem coaliţii, nu facem alianţe, nu facem înţelegeri. Aşa am procedat aproape tot timpul şi eu cred că aşa este şi corect. După alegeri vom vedea cine va avea majoritate, cine va primi mai multe mandate şi în ce condiţii se poate stabili sau nu se poate stabili o alianţă”, a spus Kelemen.

Întrebat în ce condiţii ar putea susţine UDMR un guvern format după alegeri, dar condus tot de către Dacian Cioloş, liderul Uniunii a răspuns: „Păi, cei care câştigă alegerile, cei care vor avea mai multe mandate şi îl propun pe Dacian Cioloş, atunci eu cred că cei care susţin guvernul îl vor susţine şi pe Dacian Cioloş, dar nu poţi să nu ţii cont de dorinţa oamenilor, de voinţa electoratului. Cei care au mai multe mandate, dacă n-au câştigat 50% plus un mandat, atunci lucrurile sunt foarte clare, Constituţia este extrem de clară, dar dacă nu există un asemenea grup parlamentar, cei care au mai multe mandate au posibilitatea de a propune un prim-ministru, de a încerca o majoritate. Şi dacă ei vin cu Dacian Cioloş, eu ridic pălăria şi spun asta este soluţia celor care au primit încrederea cetăţenilor”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.