Ponta contestă în instanță revocarea titlului de doctor

0

Avocaţii lui Victor Ponta au formulat o plângere prealabilă pentru anularea ordinului de ministru al Educaţiei din 1 august prin care i s-a retras titlul de doctor pe motiv că teza lui a fost plagiată. Fostul premier a depus, marţi, şi la Baroul Bucureşti mai multe documente, printre care şi o cerere de suspendare a ordinului ministrului Educaţiei, depusă la Curtea de Apel Bucureşti.

Avocaţii lui Victor Ponta au formulat o plângere prealabilă pentru anularea ordinului de ministru al Educaţiei din 1 august prin care i s-a retras titlul de doctor pe motiv că teza nu a respectat standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi este copiată din alte lucrări, informează News.ro.

Plângerea prealabilă a fost înregistrată şi la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi urmează să fie soluţionată de instanţa de judecată, anunţă surse din minister.
Victor Ponta a depus, marţi, la Baroul Bucureşti un memoriu şi mai multe documente, printre care o reclamaţie prealabilă împotriva ordinului de revocare a tilului de doctor în drept, precum şi o cerere de suspendare a efectele ordinului respectiv, depusă la Curtea de Apel Bucureşti, a transmis şeful Baroului Bucureşti, Ion Dragne. Victor Ponta este așteptat, miercurea viitoare, în fața conducerii Baroului București. Membrii Consiliului Baroului Bucureşti au discutat, marţi, cerea depusă de europarlamentarul Monica Macovei de excludere a lui Victor Ponta din avocatura, dupa ce acestuia i s-a retras titlul de doctor.

„Am avut pe ordinea de zi o solicitare de excludere din profesia de avocat a lui Victor Ponta, membru al Baroului Bucuresti. Inainte de inceperea sedintei, Victor Ponta a depus la Baroul Bucuresti un memoriu cuprinzand punctul de vedere al domniei sale si un set de documente din care a rezultat ca a formulat o reclamatie prealabila impotriva ordinului de revocare a tilului de doctor in drept, precum si o cerere de suspendare a efectele ordinului repsectiv, depusa la Curtea de Apel Bucuresti”, a declarat Ion Dragne, şeful Baroului Bucureşti.

„Nu a fost acesta motivul pentru care nu am luat o decizie astazi, pentru ca puteam sa analizam respectivele inscrisuri, insa, cu majoritate, consiliul a apreciat ca este necesar sa desemnam 3 membri care sa faca un raport cu privire le probleme de drept administrativ si de organizare a profesiei. Pana marti, 30 august, cei 3 trebuie sa prezinte un raport scris membrilor consiliului, astfel incat sa putem sa dezbatem si sa luam o decizie”, a mai precizat şeful Baroului Bucureşti.

Mai mult, acesta a adăugat că Monica Macovei şi Victor Ponta, avocaţi în Baroul Bucureşti, au fost invitaţi să participe, miercuri 31 august, la ora 12.00, la şedinţă. „Prezenta lor este facultativa, iar lipsa lor nu va impiedica dezbaterile si luare unei eventuale decizii”, a mai spus Ion Dragne.

Cererea de excludere a lui Victor Ponta din Baroul Bucureşti a fost depusă de Monica Macovei, care declara că fostul premier Victor Ponta nu mai poate fi avocat, pentru că a intrat în avocatură doar pentru că avea diploma de doctor în Drept, fără să dea examen.

„Va solicit excluderea imediata din Baroul Bucuresti a domnului Victor Viorel Ponta, intrucat acesta a dobandit calitatea de avocat fara examen, ca titular al diplomei de „doctor in drept”. Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul Educatiei, pe baza deciziei definitive ca lucrarea a fost plagiata, astfel incat domnul Ponta nu mai indeplineste conditiile legale pentru a exercita profesia de avocat”, susţine Monica Macovei, in solicitarea adresata decanului Baroului Bucuresti, potrivit Agerpres.

Europarlamentarul a reamintit ca, in ianuarie 2015, a mai solicitat Baroului Bucuresti excluderea lui Victor Ponta din profesie „dupa ce acesta a notificat, pe 16 decembrie 2014, Rectoratul Universitatii Bucuresti de „renuntarea la titlul de doctor in drept acordat in anul 2003 de catre Universitatea din Bucuresti”, insa Baroul Bucuresti nu a luat o decizie in acest sens, anuntand ca asteapta ca Universitatea din Bucuresti sa accepte sau nu „renuntarea” la titlul de doctor in drept”.

„Acum, pe baza deciziei definitive de retragere a titlului de doctor in drept, prin Ordin al ministrului Educatiei, si a Legii pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, va solicit sa il excludeti imediat pe domnul Victor Viorel Ponta din Baroul Bucuresti pentru a respecta legea”, a spus Monica Macovei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.