Dilma Rousseff, în fața Senatului brazilian

0

Președinta Braziliei, Dilma Rousseff, va compărea luni în Senat pentru a se apăra personal în cadrul procedurii ce vizează destituirea sa, aceasta fiind ultima intervenție înainte de o posibilă înlăturare a sa din funcție, punctul final a 13 ani de guvernare a stângii în cea mai mare țară din America Latină, relatează AFP.

Chiar dacă toate pronosticurile sunt împotriva sa, Rousseff (68 de ani), fostă membră a gherilei, închisă și torturată sub dictatura militară (1964-1985), va merge ”calmă, ca întotdeauna”, la această reuniune istorică, a declarat pentru AFP unul dintre consilierii săi.

”Trebuie să ne menținem speranța”, declarat Rousseff taberei sale săptămâna trecută.

Pentru a-i înfrunta pe senatori, a căror majoritate este în favoarea destituirii ei, potrivit sondajelor, dna Rousseff va fi însoțită de mentorul său politic, fostul președinte Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), de celebrul cântăreț și militant de stânga Chico Buarque și de mai mulți foști miniștri. Partizanii săi vor să vină cu autobuzele la Brasilia pentru a-și manifesta sprijinul.

Duminică, o manifestație de sprijin față de Dilma Rousseff a reunit aproximativ 200 de persoane în capitala țării, ilustrând pierderea de influență de către Partidul Muncitorilor (PT, de stânga), formațiunea președintei.

Dilma Rousseff, lidera Partidului Muncitorilor, este bănuită că a manipulat conturile publice pentru a fi realeasă în 2014 în funcția de președinte al Braziliei. Potrivit opoziției, Rousseff ar fi determinat bănci de stat să suporte cheltuieli suplimentare neînscrise în buget în 2014 și 2015. Ea ar fi ”cosmetizat” în mod intenționat conturile publice pentru a disimula amploarea deficitelor și a favoriza realegerea sa în 2014, făcându-se vinovată de un ”delict de responsabilitate”, prevăzut în Constituție.

Șefa statului brazilian a răspuns că toți predecesorii ei au recurs la această practică și a denunțat o procedură ”fără bază legală”, care ar masca o ”tentativă de lovitură de stat” instituțională.

Dilma Roussef s-a născut la 14 decembrie 1947, la Belo Horizonte, fiind fiica unei brazilience, Dilma Coimbra Silva, și a unui emigrant bulgar, Pedro Rousseff, originar din Gabrovo, avocat, membru activ în mișcarea comunistă bulgară, care a trebuit să emigreze în Franța din motive politice, în 1929, unde a trăit până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.  După război, el s-a stabilit în Argentina, apoi, în sfârșit, în Brazilia, unde s-a căsătorit cu Dilma Coimbra Silva.

Rousseff a fost crescută în clasa mijlocie superioară în Belo Horizonte. Ea a devenit socialistă în tinerețe, iar în timpul loviturii de stat din 1964 devine extremistă de stânga a gherilelor urbane, luptând împotriva dictaturii militare. Rousseff a fost capturată și întemnițată între 1970-1974 și posibil torturată.

Membră a Partidului Muncitorilor, a fost numită, în 2005,  Șefă a Cabinetului Președinției Republicii de către președintele Luiz Inácio Lula da Silva, devenind prima femeie care şi-a asumat această funcție.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.