Concursul Internațional „George Enescu”, la debut!

0

Ediția 2016 a Concursului Internațional „George Enescu” se va deschide sâmbătă, la Ateneul Român, cu un Concert de gală, avându-i ca soliști invitați pe Anna Tifu (vioară), Valentin Răduțiu (violoncel) și Mihai Ritivoiu (pian), laureați ai altor ediții ale competiției.

Sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, Orchestra Filarmonicii „George Enescu” va interpreta în primă audiție lucrarea „Tektonum” de Sebastian Androne, câștigătorul ediției trecute a Concursului — secțiunea compoziție. De asemenea, programul cuprinde Triplul Concert pentru pian, vioară și violoncel în Do Major op. 56 de Beethoven și Poemul Simfonic „Pini di Roma” de Respighi.

Secretarul de stat în Ministerul Culturii Lucian Vărșădean a salutat joi, într-o conferință de presă desfășurată la Ateneul Român, organizarea și în acest an a competiției și a anunțat că bugetul alocat de Guvernul României pentru Concursul Enescu este de 3,3 milioane de lei.

Anca Gheorghe, director de marketing și comunicare al Televiziunii Române (coproducător), a precizat că o parte din evenimentele din cadrul Concursului Enescu 2016 vor fi transmise live de TVR, pe canalul TVR2.

Între 3 și 25 septembrie, 196 de tineri artiști din 38 de țări (printre care Germania, Coreea de Sud, Italia, Spania, Franța, România, Croația, Rusia, Cehia, China, SUA, Canada, Turcia, Australia, Noua Zeelandă, Taiwan, Japonia) vin la București să-și trăiască visul de a deveni mari muzicieni ai lumii, în cadrul ediției 2016 a Concursului Internațional „George Enescu”.

Desfășurat într-un nou concept, Concursul aduce pe aceeași scenă și artiști consacrați — membri ai juriului, laureați din anii anteriori, care și-au dezvoltat o carieră internațională, precum și câștigătorii competiției din 2014, care vor susține recitaluri extraordinare. La această ediție, Concursul Enescu aduce, în premieră, și transmisii live în străinătate.

Cele patru secțiuni de concurs sunt: Vioară (56 de artiști selectați de juriul de specialitate), Violoncel (53 de artiști selectați), Pian (53 de artiști) și Compoziție (34 de lucrări) — pentru care se jurizează lucrările (partiturile) tinerilor artiști intrați în concurs.

Recitalurile și concertele cu orchestră din Concurs, în care vor evolua tinerii artiști, se vor desfășura în trei etape și în cadrul a trei finale cu orchestră, astfel: Etapa I, eliminatorie, are loc la Universitatea de Muzică din București și este cu intrare liberă pentru public; Etapa a II-a constă într-o serie de recitaluri pe care 12 tineri artiști selectați de juriu în urma evoluțiilor din Etapa I le vor susține pe scena Ateneului Român pentru a se califica în Semifinale; Etapa a III-a (semifinale) constă într-o serie de recitaluri pe care șase tineri artiști selectați de juriu în urma evoluțiilor din Etapa a II-a le vor susține pe scena Ateneului Român.

În urma evoluțiilor din semifinale, juriul de specialitate va selecta trei cei mai buni concurenți pentru fiecare secțiune de concurs — vioară, violoncel, pian.

Finalele (cu orchestră) vor reuni cei mai buni trei tineri artiști din fiecare secțiune, selectați de juriu.

Finala de Violoncel va avea loc pe 13 septembrie și va fi dirijată de Alexandre Bloch, Finala de Vioară va avea loc pe 19 septembrie și va fi dirijată de Christoph Poppen, iar Finala de Pian va avea loc pe 25 septembrie și va fi dirijată de John Axelrod.

Juriul de specialitate al Concursului Enescu 2016 este format din 34 de personalități de talie internațională ale muzicii clasice din străinătate și din România, printre care: David Geringas, Arto Noras, Marin Cazacu — la Secțiunea Violoncel, Pierre Amoyal, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Florin Croitoru și Remus Azoiței — la Secțiunea Vioară, Peter Donohoe, Gabriel Tacchino, Viniciu Moroianu — la Secțiunea Pian, Zygmunt Krauze, Peter Ruzicka, Adrian Iorgulescu și Dan Dediu — la Secțiunea Compoziție.

Valoarea totală a premiilor pentru cele patru secțiuni este de 115.000 de euro.

Semifinaliștilor și finaliștilor Concursului juriul le mai poate acorda: Premiul pentru cel mai bun acompaniator străin al Sonatelor pentru vioară și pian de „George Enescu”; Premiul pentru cel mai bun acompaniator străin al Sonatei în fa minor pentru violoncel și pian de „George Enescu”; premii din partea partenerilor și sponsorilor; serie de concerte organizate în cadrul stagiunii de concerte a filarmonicilor din România; concert organizat în cadrul Festivalului și Concursului Internațional George Enescu (2017 — 2018).

De asemenea, câștigătorul premiului I la Secțiunea de Vioară va participa la iPalpiti Festival of International Laureates 2017, iar cel mai bine clasat concurent român la această secțiune va primi o bursă de studiu de un an la celebra Barenboim Academy din Berlin, fondată de renumitul dirijor și pianist Daniel Barenboim.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.