Raportul electrocutării medicului de la Spitalul Colțea

Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) precizează într-un raport întocmit în urma electrocutării unui medic de la Spitalul Colțea că nu s-a făcut dovada instruirii acestuia pentru a putea utiliza electrocateterul.

Potrivit unui comunicat de presă al ANMDM postat pe site-ul instituției, nu s-a făcut dovada respectării cerinței privind nominalizarea unei persoane cu responsabilități în ceea ce privește respectarea instrucțiunilor de utilizare și, respectiv, de verificare vizuală a integrității echipamentelor și de efectuare a testelor necesare înainte de utilizarea acestora.

„ANMDM s-a autosesizat și a dispus efectuarea unui control la Spitalul Clinic Colțea în vederea stabilirii cauzelor care ar fi putut determina, în data de 28 iulie, incidentul reclamat (referitor la aprinderea electrodului bipolar — accesoriu reutilizabil), petrecut în timpul utilizării echipamentului de electrochirurgie cu curenți de înaltă frecvență GN300”, precizează sursa citată.

Constatările, consemnate în raportul de expertiză și în raportul de control, au fost următoarele: echipamentul de electrochirurgie cu curenți de înaltă frecvență GN300 era funcțional și se încadra în limitele prevăzute în specificațiile tehnice ale producătorului și în standardele aplicabile, cordonul de legătură dintre portelectrod și echipamentul de electrochirurgie era secționat la îmbinarea cu portelectrodul, fără însă a se constata topirea izolației cablului și nici a se simți miros de arsură electrică.

Doi medici de la Spitalul Colțea și pacientul pe care îl operau au fost electrocutați joi în timpul intervenției de unul dintre instrumentele folosite, unul dintre chirurgi raportând incidentul.

Un alt raport al ANMDM în cazul unui incident similar petrecut în luna august la Spitalul Universitar de Urgență București, când un asistent ATI a spus că a fost electrocutat, arată că în urma rezultatele măsurătorilor efectuate nu ar fi fost posibilă o electrocutare.

„Concluzia echipei de control a ANMDM — Departamentul Tehnic Laboratoare a fost de altfel susținută și de faptul că, la doar o zi de la incidentul reclamat, anterior controlului ANMDM, același echipament a fost utilizat la o intervenție chirurgicală de urgență, când s-a recunoscut funcționarea la parametrii normali, fără semnalarea vreunui incident”, relevă raportul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.