Săpunurile și soluțiile antibacteriene, nocive pentru sănătate

0

Mai multe săpunuri şi soluţii antibacteriene care au fost interzise în Statele Unite se găsesc şi în magazinele din România. Autorităţile americane spun că produsele antibacteriene conţin substanţe care dăunează sănătăţii şi cresc rezistenţa la antibiotice, informează România TV.

Autoritatea Americană a Medicamentelor a descoperit că produsele antibacteriene nu au efectele promise, adică să distrugă bacteriile. Mai mult, conţin şi substanţe periculoase.

„Într-adevăr, studiile efectuate pe animale, pe şobolani au demonstrat că ele au efect hormonal puternic, stimulând secreţia hormonilor estrogeni şi afectează placenta. Asta înseamnă că fătul se poate naşte cu malformaţii şi poate să se întâmple şi avort spontan”, a declarat medicul Dana Bratu.

Substanţa chimică triclosan din aceste săpunuri s-a dovedit a fi eficientă în îndepărtarea bacteriilor doar dacă este folosită pe termen lung, mult mai mult de câteva secunde, cât obişnuiesc oamenii să se spele. Îngrijorător este fapul că se găseşte şi în deodorante, pastă de dinţi, cosmetice.

„Cel mai indicat este să ne spălăm pe mâini măcar un minut continuu, să folosim întotdeauna apă călduţă pentru că apa caldă reuşeşte să stimuleze şi emulsionarea grăsimilor şi atunci clar rezultatul va fi unul eficient”, spune medicul.

Producătorii au la dispoziţie un an să elimine ingredientele interzise sau să retragă produsele de pe piaţă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.