Cezar Ioan Corâci, scrisoare deschisă către membrii UGIR-1903 (II)

Cotidianul online „Cronica Română„ prezintă partea a doua a scrisorii deschise pe care președintele UGIR-1903, Cezar Ioan Corâci, a adresat-o membrilor UGIR-1903.

Corâci arată, încă o dată, că rămâne același adversar necruțător al tuturor celor care, din motive străine intereselor mișcării patronale,  au atentat de-a lungul anilor la încercările susținute ale unor profesioniști în economie și nu numai de a unifica organizațiile patronale într-un singur actor puternic, credibil și influent pe plan național, european și internațional.

 Stimati colegi,

In calitate de vechi coleg al dumneavoastra, fiind fondator al UGIR 1903 in anul 1993 ca si multi dintre dumneavoastra, vreau sa va aduc la cunostinta detalii legate de patrimoniul UGIR 1903. In anul 1998 impreuna cu Ulm Spineanu, si avocatul Nicolae Chirila la initiativa lui Stelian Dorobantu am reusit sa recuperam cladirea din str. George Enescu 27-29 care fusese sediul istoric al Confederatiei noastre. Desi, Ulm Spineanu, Presedinte in exercitiu, era Vicepresedinte al Senatului Romaniei iar eu Presedinte executiv eram deputat  si consilier informal al Presedintelui Romaniei , demersul in justitie a fost extrem de dificil. A fost foarte greu de demonstrat ca cei care construisera initial cladirea ( donand bani in acest scop )  Mociornita, Malaxa si altii, pot solicita reconstituirea unui drept de proprietate colectiv asupra patrimoniului Confederatiei UGIR. Am obtinut deasemenea recunoasterea prin hotarare de guvern a calitatii de continuator istoric al UGIR. Asa cum unii dintre dumneavoastra isi amintesc, am considerat ca amestecul intre politica la nivel national si afaceri este nepotrivit si militand pentru unificarea miscarii patronale am demisionat si am negociat cu George Copos implicarea in conducerea UGIR 1903 in vederea unificarii cu celelate patronate din Romania. Din acel moment si pana in anul 2005 am participat la viata Confederatiei in calitate de Vicepresedinte cu Relatii externe.

In anul 2005 am aflat, ca si dumneavoastra cu surprindere ca UGIR 1903 era inglodat in datorii desi in Adunarile generale ni se prezentau bilanturi fara datorii; am aflat cu surprindere ca managementul defectuos al lui Stealian Dorobantu, ca sa nu folosesc un termen mai dur, generase datorii la bugetul de stat de cca 20 miliarde lei vechi (cca. 2.000.000 ron) . Asa cum va reamintiti Adunarea generala a UGIR 1903  a stabilit sa instrainam catre membri o parte din patrimoniu pentru a putea plati datoriile la bugetul de stat si a impiedica executarea silita a UGIR 1903.

In perioada 2006-2010  Confederatia noastra a devenit ’’purtatorul de cuvant ’’ al miscarii patronale din Romania, vocea noastra fiind importanta in imbunatatirea legislatiei privind mediul de afaceri din Romania. In proiectul de dezvoltare a structurilor teritoriale si modernizare a Confederatiei am derulat direct sau ca parteneri doua proiecte cu cofinantare europeana si anume „Qualy Match” si „Academia de antreprenoriat bazat pe cunoastere”. Qualy Match era in fapt o  Agentie  privata a UGIR  1903 de ocupare a fortei de munca si a dus la dezvoltarea infrastructurii a 8 filiale din judetele: Brasov, Bistrita, Hunedoara, Dambovita, Valcea, Vaslui, Neamt , Bucuresti .

In luna mai 2011, dupa Adunarea generala de la Geoagiu Bai, care a adoptat un nou Statut al UGIR 1903, Statut in vigoare si in prezent, un grup format din Cazimir Ionescu, Marius Opran, Vasile Stefanescu, Constantin Vasilescu, au ocupat in cursul noptii de 2 mai 2011, prin forta, sediul UGIR 1903 situatie care s-a mentinut pana in prezent. Din acel moment s-au petrecut fapte ilegale greu de crezut care se afla in prezent in ancheta institutiilor abilitate ale statului.

O parte din aceste fapte au fost constatate deja de Directia de Lupta Antifrauda a Guvernului Romaniei, asa cum puteti vedea din anexele atasate ( anexa 1 si 2). Grupul mai sus mentionat a generat in perioada mai – noiembrie 2011 datorii extrem de mari ale UGIR 1903, au fost folositi banii din conturile destinate proiectelor europene in scopuri personale sub semnatura lui Vasile Stefanescu care a afirmat ca este Director general executiv al UGIR 1903 fapt infirmat de Directia de Lupta Antifrauda asa cum rezulta din referatul anexat ( anexa 3). Mai mult, acelasi Vasile Stefanescu impreuna cu Marius Opran au incercat sa „preia” activitatea in proiectul Qualy Match (anexa 4) dupa ce au concediat ilegal toti salariatii din proiect, 33 de persoane.

In urma incercarii ilegale, nereusite de a prelua proiectul grupul sus-mentionat a hotarat cu buna stiinta sa impiedice derularea in continuare a acestuia. Cu toate acestea, cele 8 filiale si marea majoritate a celor care lucrau in proiect si-au continuat activitatea de proiect probono peste 2 ani, pana la sfarsitul anului 2013 asa cum rezulta de exemplu din Minuta intalnirii din 18.04.2012 incheiata cu misiunea de verificare a OIR POSDRU Regiunea Sud Est (anexa 5).

Avand in vedere faptul ca echipamentele/bunurile achizitionate in cadrul proiectului si indispensabile derularii acestuia, se aflau in sediul UGIR 1903 la care echipa de implementare a proiectului nu avea acces (echipamente IT, materiale publicitare, birotica, documentele originale care sa ateste stadiul de implementare al proiectului care se aflau deasemenea in arhiva originala a proiectului din sediul UGIR 1903) OIR Sud Est a decis sa nu aprobe  decontarea sumei de 1103599,92 lei (anexa 6)‚ pana la:

  • intrarea in posesia echipei de implementare a documentelor originale
  • intrarea in posesia echipei de implementare a echipamentelor

care erau in posesia lui Vasile Stefanescu (situatie care se mentine si in prezent) asa cum rezulta din minuta incheiata si semnata de acesta cu reprezentantii OIR Sud Est la data de 02.02.2012 (anexa 7).

Ulterior in ciuda demersurilor facute am fost obligati sa acceptam ca nu puteam continua activitatea de proiect in aceste conditii si am cerut AM POSDRU suspendarea activitatii de proiect pe o perioada nedeterminata pana la finalizarea anchetei Directiei Nationale Anticoruptie. In ciuda tuturor demersurilor facute, inclusiv in instanta, nu am obtinut un raspuns din partea AMPOSDRU ( pozitiv sau negativ ) iar dupa expirarea perioadei de implementare de 3 ani AM POSDRU a reziliat unilateral contractul de finantare ( fara a respecta dispozitiile legale in vigoare, fara un proces verbal care sa constate stadiul indeplinirii obiectivelor – UGIR 1903 ar fi putut termina proiectul prin resurse proprii) cerand restituirea prefinantarii. Toate aceste acte administrative au fost atacate in instanta de UGIR 1903.

In mod absolut de necrezut Marius Opran a incercat prin toate mijloacele sa impiedice incercarea noastra de a apara UGIR 1903 asa cum rezulta din adresa adresata Tribunalului Bucuresti in Dosarul 40481/3/2012 anexata in data de 10.03.2014.

Stimati colegi ,

Am inteles deabia la sfarsitul anului trecut ca exista o intentie cel putin a unora din grupul sus-mentionat de a dizolva UGIR 1903 si de a isi insusi astfel o parte din patrimoniu. Acest fapt este confirmat de incercarea de a dizolva, pe ascuns, confederatia noastra in dosarul nr: 9726/299/2016 de la Judecatoria Sector 1 Bucuresti pentru o datorie ridicola de circa 8.000 lei , dosar care constituie un fals de la inceput pana la sfarsit existand declaratii ca UGIR 1903 nu are niciun fel de bunuri sau de patrimoniu. Actiunea a fost oprita de noi in ultimul moment printr-o intamplare fericita afland de existenta acestui dosar pe rolul judecatoriei sector 1.

Stimati colegi,

In cei 5 ani mai 2011 – mai 2016 in care Marius Opran, Vasile Stefanescu, Cazimir Ionescu si altii au folosit patrimoniul si bunurile UGIR 1903  au instrainat in folos propriu o parte a a acestora, datoriile UGIR 1903 au crescut foarte mult, am constatat ca exista popriri in marea majoritate datorii catre buget, respectiv AFP sect 1 de 560.770 lei pana la sfarsitul anului 2013 asa cum rezulta din tabelul anexat (anexa 9). Aceste datorii sunt in afara sumei de 1.573.026,94 lei aflata in litigiu . In legatura cu suma de 1573026,94 lei prefinantarea proiectului Qualy Match:

  • 108.505 lei se gaseau la data 13 septembrie 2011 in conturile UGIR 1903 de la Banca Transilvania si au fost folosite de Vasile Steafnescu intr-un mod pe care dansul va trebui sa il justifice (anexa 10).
  • 823.442, 30 lei reprezinta echipamentele IT si produsele software (anexa 11) aflate in posesia lui Vasile Stefanescu de peste 5 ani, asa cum rezulta din procesele verbale anexate.
  • 184.102,30 lei reprezinta materiale publicitare (anexa12) pentru proiect aflate deasemenea in posesia lui Vasile Stefanescu.

Se pare ca o parte din echipamente si produse software au fost folosite de Vasile Stefanescu si ceilalti in scopuri personale asa cum rezulta din referatul Directiei de Lupta Antifrauda a Guvernului Romaniei.

Tin sa multumesc pe aceasta cale celor care in conditii foarte grele si probono au mai lucrat in cadrul proiectului QUALY-MATCH si anume: Tiberiu Foris, Irina Manole, Amelia Popescu, Mihai Rotaru, Andrei Vasiliu, Carmen Ciubotaru, Tania Rusu, Nicolae Poenaru, Cornel Vasile, Denise Arsene, Elena Mehedintu, Anca Nicolescu, Marius Bologa si in mod cu totul special Elenei Laslu care ne-a gazduit si sprijinit logistic aproape 3 ani.

Cu cele mai bune sentimente al dumneavoastra coleg,

Conf. Univ. Dr. Ing. Ioan Cezar Coraci

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.