Toți dezinfectanții din spitale, verificați în acest an

0

Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, noi măsuri de autorizare şi verificare a dezinfectanţilor. Astfel, toate produsele biocide de pe piaţă vor fi testate în laboratoare acreditate la standarde europene în următoarele 120 de zile. Testele vizează eficacitatea produselor pentru fiecare dintre acţiunile declarate ale produselor. Totodată, producătorii şi distribuitorii au obligația de a prezenta rapoarte de eficacitate la fiecare trei ani.

„Toate produsele biocide din categoriile TP1 și TP2 care se găsesc pe piața românească și au indicații de utilizare în unități sanitare vor fi supuse la teste de eficacitate în laboratoare acreditate la standarde europene. Producătorii și distribuitorii au un termen de 120 de zile pentru îndeplinirea acestei cerințe”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

De asemenea, orice nou dezinfectant care va fi introdus pe piaţă trebuie testat în două laboratoare acreditate distincte pentru fiecare dintre acţiunile declarate ale produsului (bactericid, sporicid și virulicid).

Totodată, producătorii/distribuitorii au obligația de a prezenta la fiecare trei ani de zile două rapoarte de eficacitate realizate în două laboratoare acreditate distincte pentru fiecare acțiune declarată a produsului, precizează Ministerul Sănătăţii.

„Dacă un produs biocid are, de exemplu, cinci acțiuni diferite (bactericid, mycobactericid, fungicid, sporicid și virulicid), atunci producătorul/distribuitorul trebuie să prezinte zece buletine de analiză, două pentru fiecare acțiune, la Comisia Națională pentru Produse Biocide la fiecare trei ani de zile”, se arată în comunicatul Ministerului.

În ordinul comun al ministrului sănătății, ministrul mediului și al președintelui ANSVSA, publicat în Monitorul Oficial, se precizează şi situaţiile în care un producător/distribuitor va pierde avizul de punere pe piață a unui produs biocid:

  • La constatarea modificării cantitative sau calitative a substanței active și a altor ingrediente din produsul biocid
  • La nerespectarea obligației de testare în termen de 120 de zile
  • La nerespectarea obligației de testare recurentă la fiecare trei ani
  • La constatarea încălcării prevederilor din articolul 95 al Regulamentului Uniunii Europene privind produsele biocide. Articolul respectiv reglementează autorizarea produselor biocide la nivel european din punct de vedere al substanțelor active permise şi al furnizorilor de substanțe.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.