Zilele Culturii Maghiare, la Timișoara

0

Asociația Bastion organizează, în premieră, la Timișoara, Zilele Culturii Maghiare, manifestare care își propune să promoveze tradițiile și cultura acestei etnii din capitala Banatului.

‘Am pornit de la modelul manifestărilor din Cluj, dar va fi de o întindere mult mai mică, pentru că și comunitatea de maghiari din Timișoara este mai mică decât cea din Cluj și va avea specific timișorean’, a declarat joi, pentru Agerpres, Tamas Peter, consulul onorific al Ungariei la Timișoara și președinte al Asociației Bastion.

Fiind la început de drum, dintre zecile de invitați să prezinte meșteșuguri sau tradiții culturale și gastronomice maghiare, majoritatea vor veni din secuime, dar și din Ungaria și Voivodina, au precizat reprezentanții Asociației Bastion.

‘Din păcate, la capitolul meșteșuguri tradiționale autentice, Timișoara nu este reprezentată la acest nivel. Dintre cei care vor veni cu meșteșuguri (olărit, sticlari, țesători) vor fi cu predilecție din secuime și din Voivodina. Din Timișoara sunt cei care fac handmade, dar pe ansamblu, vor fi 50% produse de handmade, cealaltă jumătate, reprezentanți ai meșteșugurilor autentice tradiționale’, a precizat pentru AGERPRES Valdman Kinga, membră a Asociației Bastion.

Organizatorii își propun ca, prin manifestările organizate în cadrul Zilelor Culturii Maghiare la Timișoara, comunitatea să se deschidă populației majoritare, dar și celorlalte etnii din regiunea Banatului, cunoscută a fi una ce poartă amprenta multiculturalității.

Evenimentele vor conține și programe artistice și muzicale, deschiderea fiind făcută cu spectacolul de operă ‘Silvia’ Prințesa Ciardașului (E. Kalman), susținută în Piața Operei de un colectiv liric din Ungaria.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.