Ministrul Sănătății, despre criteriile privind biocidele

0

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat sâmbătă seara, la Antena 3, că, în acest moment, România are cele mai stricte criterii din Europa privind biocidele.

„Ieri sau alaltăieri, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul 10, care reglementează criteriile de punere pe piață a produselor biocide. În momentul acesta avem poate cele mai stricte criterii din Europa. Fiecare produs biocid nou introdus pe piață va trebui analizat la două laboratoare acreditate. Fiecare produs care există deja pe piață va trebui analizat la un laborator acreditat în termen de 120 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al acestui ordin de ministru”, a spus demnitarul, informează Agerpres.

El a precizat că statul român nu va plăti analizele biocidelor și a subliniat că acest lucru va fi făcut de cei care pun pe piață acest tip de produse.

„Nu vom plăti nimic. Cine va face asta sunt distribuitorii acestor biocide. Dacă cineva vrea să vândă în piața din România produse biocide atunci trebuie să respecte aceste reguli”, a afirmat Voiculescu.

Potrivit acestuia, produsele biocide și calitatea acestora reprezintă o mică parte care contribuie la problema infecțiilor nosocomiale.

„Problema infecțiilor nosocomiale este legată de multe alte lucruri. (…) Principala cauză pentru infecțiile nosocomiale este igiena mâinilor personalului medical. Nu se spală pe mâini. Problematica infecțiilor nosocomiale este o hârtie de turnesol. Ce s-a întâmplat la Colectiv, o hârtie de turnesol pentru sistemul nostru sanitar. Practic ne arată că nu respectăm reguli, că nu ne-am îngrijit de infrastructura sanitară, ne arată cum este câteodată tratat pacientul. Ne arată că pacientul nu este întotdeauna pus în centru sistemului sanitar”, a declarat ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat sâmbătă seara, la Antena 3, că dacă ar avea loc un alt dezastru precum cel de la Colectiv, pacienții ar fi trimiși mult mai repede în străinătate.

El a spus că România nu are suficiente locuri în spitale și nu are condiții în cazul unui nou accident de acest fel.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.