Romsilva a reîmpădurit peste 11.500 ha în primul semestru 2016

0

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a prezentat Raportul privind îndeplinirea Programului său de activitate pe primul semestru 2016. În prima parte a anului, au fost reîmpădurite 11.582 ha, valoarea lucrărilor de regenerare a pădurilor proprietate de stat fiind de 56,4 milioane de lei. Fondurile au fost asigurare integral de către RNP. Programul de regenerare a pădurilor pentru acest an este stabilit la 14.570 hectare, din care 8.640 (59,3%) prin regenerări naturale și 5.930 ha (40,7%) prin regenerări artificiale. La stabilirea suprafețelor de regenerare s-a luat în calcul asigurarea integrității și continuității pădurii, așa cum prevede Codul silvic.

Programul de regenerări artificiale, planificate pentru primăvara acestui an pe o suprafață de 3.761 ha, a fost realizat în proporție de 111%, adică pe 4.164 ha. Regenerările artificiale se obțin prin plantarea integrală a suprafeței de pădure.

Regenerările naturale au fost realizate pe 7.418 ha, cu 13% mai mult față de programul stabilit, de 6.590 ha. Regenerările naturale se realizează pe parchete, prin tăierea concentrată a arborilor pe suprafețe mici, în cadrul aceluiași parchet din planul de exploatare. Pe terenurile astfel eliberate se dezvoltă pădure din semințișul provenit de la arborii tăiați, creându-se condițiile naturale de regenerare. Întreaga suprafață de pădure cuprinsă în planul de exploatare va fi parcursă cu lucrări de regenerare naturală în mai multe etape și într-o perioadă mai mare de timp, de până la 20 de ani, pentru ca pădurea nou creată să preia funcțiile celei îmbătrânite și exploatate.

Regenerările naturale se practică și în cazul ariilor protejate, acolo unde sunt permise astfel de lucrări, adică în zona de dezvoltare durabilă, stabilită prin planul de management al parcului. Procedura prevede organizarea unei licitații pentru exploatarea masei lemnoase din zonele vizate, iar lucrările trebuie să fie autorizate și avizate de mai multe instituții, printre care Adminsitrația Parcului și Agenția de Protecția Mediului, în baza unui amenajament silvic.

„Regia Națională a Pădurilor promovează regenerările naturale, recomandate de experții silvici și considerate a fi cea mai bună soluție tehnică și economică de regenerare a pădurii. Zonele supuse regenerării naturale sunt pădurile ajunse la vârsta exploatabilității, iar tăierile se fac pe ochiuri mici, astfel încât să se asigure condițiile optime de creștere a noului arboret, pentru că semințișul ce rezultă de la arborii exploatați are nevoie de lumină, dar și de protecția restului pădurii. Pe de altă parte, se păstrează intacte și celelalte funcții ale pădurii, în special cele referitoare la protecția solului. În acest fel, se asigură schimbul de generații ale arborilor din fondul forestier”, a declarat Ciprian Pahonțu, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,154 milioane de hectare de fond forestier proprietate de stat, asigură servicii publice şi administreaza alte un milion de hectare de pădure privată. În cadrul Romsilva lucrează 16.500 de angajaţi. Regia deţine administrarea a 22 de parcuri naturale şi naţionale, o direcţie pentru caii de rasă şi o structură dedicată Muzeului Cinegetic al Carpaţilor Posada.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.