Stenograme incendiare din „dosarul Tobă”

Petre Tobă i-a cerut, în ianuarie, când era ministru de Interne, şefului de atunci al DIPI, Gheorghe Nicolae, să ia din biroul său o cabină de duş care fusese montată în mandatul lui Gabriel Oprea, după ce o jurnalistă l-a întrebat dacă poate să vadă jacuzzi-ul.”Ce jacuzzi, că nici nu-i jacuzzi. E o cabină de duş cu fâs de-ăla de abur. Un c(…) de cabină”, ar fi spus Tobă, potrivit interceptărilor redate în rechizitoriu.

Episodul demontarii cabinei de dus a lui Gabriel Oprea este redat cu lux de amanunte in rechizitoriul prin care fostul ministru de Interne si mai multi sefi ai DIPI au fost trimisi in judecata, pentru abuz in serviciu, respectiv deturnare de fonduri.

Seful DIPI la acea vreme, Gheorghe Nicolae, le-a explicat colaboratorilor sai, denuntatori in cauza, cum sa procedeze cu respectiva cabina de dus.

El le-ar fi spus interlocutorilor ca noul ministru de Interne, Petre Toba, i-ar fi reprosat ca a aflat din presa de provenienta cabinei de dus din cabinetul sau.

„In continuare, secretarul de stat si-a exprimat intentia de a-i aduce la cunostinta si noului ministru de Interne ca trebuie recuperata cabina de dus de la cabinet: Acuma o sa-i spun „Domn’e uite am avut aici pe timpul controlului o discutie de genul sa ne luam cabina inapoi, ce sa facem acum?”, context in care a evidentiat ca era o practica obisnuita sa furnizeze ministrului bunuri achizitionate din fondurile operative ale DIPI: ” (…) ca doar nu se ducea pe strada. Se ducea tot la MI. Doar bunuri s-au mai cumparat pentru minister, nu-i prima data. Cand s-a luat sunt tot banii ministerului pana la urma”.

Nicolae Gheorghe i-a relatat interlocutorului ca, in contextul in care noul ministru de Interne nu a cunoscut provenienta cabinei de dus, acesta i-ar fi reprosat ca a ajuns sa afle de la jurnalisti despre bunul in cauza: ‘El s-a suparat ca s-a aflat, nici nu stia de ea. Mi-a zis: „Bine, ma, ajung sa ma intrebe jurnalistii ca am jacuzzi in spate?” Si el: „Ce dracu jacuzzi, ca n-am!’. Zic: ‘nu-i jacuzzi, aia e o cada de dus, da-l dracu de jacuzzi… „. Potrivit planurilor de ‘recuperare’ a bunului, acesta urma sa intre in dotarea unei case conspirative: (…) oricum mai sunt patru case de refacut, sa evalueze unde e nevoie de ea. O trecem pe inventar acolo, o si luam intr-o duminica sa nu facem nici tam-tam, pe acolo pe la minister, sa zica lumea: ‘Gata, au fugit cu jacuzzi!'”, mai scrie in rechizitoriu.

Potrivit procurorilor, seful DIPI le-a relatat colaboratorilor sai si finalul discutiilor avute cu ministrul de Interne Petre Toba pe tema cabinei de dus.

„In intervalul orar 15:57:49 – 17:05:48, dialogul ambiental a fost reluat intre Nicolae Gheorghe si „Mihalcea Ionel”, impreuna cu „Ionescu Claudiu” si subsecretarul de stat Vaduva Rares, prilej cu care au discutat despre bunurile achizitionate pentru ministrul de Interne Oprea Gabriel, din fondurile operative ale DIPI, cat si cu privire la alte nereguli constatate de comisia de control.

Nicolae Gheorghe le-a adus la cunostinta interlocutorilor sai ca una dintre problemele constatate a fost rezolvata: ‘Celebra cabina a fost demontata astazi si am dus-o… cred ca a ajuns intr-o casa de lucru’, la solicitarea ministrului de Interne: ‘Eu am fost la ministru si, crede-ma, ca nu mi-a picat deloc bine cand a zis: ‘Ba, da’ ce dracu’ e cu aia? Ma intreaba deja jurnalistii de aia. Sa veniti sa va luati aia de aici, sa nu aud.’, ‘Si a intrebat jurnalista ca ‘De cand aveti jacuzzi? Ca aveti un jacuzzi… misto in spate? Cand pot sa-l vad si eu?’ Si asta: ‘Ce jacuzzi, ca nici nu-i jacuzzi. E o cabina de dus cu fas de ala de abur. Un c (…) de cabina”, sunt interceptarile redate in rechizitoriu.

In luna mai, Gabriel Oprea, seful DIPI Nicolae Gheorghe si adjunctul sau Nelu Zarnica au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu cu obtinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz in serviciu si deturnare de fonduri in forma continuata.

Dosarul a fost numit de presa „Limuzina” si vizeaza inclusiv achizitionarea de catre DIPI a unui automobil Audi A8 pentru protectia demnitarilor.

Petre Toba este urmarit penal pentru favorizarea faptuitorului in dosar, fiind acuzat de procurori ca ar fi incercat sa puna piedici anchetei DNA in dosarul in care sunt cercetati 24 de angajati ai serviciului secret al Ministerului de Interne, prin refuzul de a declasifica acte legate de achizitiile DIPI.

Practic, DNA il acuza pe Toba ca a refuzat sa declasifice documente ce ar fi putut fi folosite de procurori drept probe impotriva lui Gabriel Oprea, dar si impotriva sefilor din DIPI.

In urma cererii DNA, Toba si-a dat demisia din Guvern.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.