Sute de mii de oameni au cerut independența Cataloniei

0

Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ca să ceară independenţa Cataloniei, cu ocazia sărbătorii regiunii. Liderii politici care susţin separarea de Spania au promis că vor continua să promoveze independenţa regiunii, în pofida blocajului legal al Madridului.

Catalanii au ieşit pe străzi în 5 oraşe din regiune, inclusiv Barcelona, ca să marcheze „Diada”, sărbătoarea Cataloniei, una dintre cele mai înstărite regiuni ale Spaniei.

Participanţii au agitat steaguri galbene în ritmul muzicii, ca să simuleze bătăile unei inimi, pentru o republică independentă, şi au ridicat tradiţionalele turnuri umane.

DOLORES ESPI, 63 de ani: „Este foarte important pentru mine şi cred că vom obţine ceea ce ne dorim, independenţa, dar trebuie să continuăm să luptăm”.

Cel puţin 540 de mii de oameni au participat, potrivit poliţiei catalane, la „Diada”, care s-a transformat de câţiva ani într-o manifestaţie făţişă pentru independenţa regiunii.

FEDERICO CARLOS ROBLES SANZ, 73 de ani: „Acesta este un pas care trebuie făcut, dar eu cred că guvernul nu va accepta, aşa că va trebui să declarăm unilateral independenţa”.

Coaliţia separatistă a partidelor catalane nu a reuşit să obţină majoritatea la ultimele alegeri regionale, dar continuă să ceară un referendum de independenţă. Guvernul de la Madrid se opune, dar este nevoit să-şi continue mandatul interimar de mai bine de 8 luni şi din cauza acestei cerinţe care împiedică acordul dintre forţele unioniste şi partidele catalane din Parlament.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.