Ileana Stana Ionescu împlinește 80 de ani!

0

Marea actriță Ileana Stana Ionescu, una dintre cele mai talentate și mai dăruite actrițe ale generației sale, s-a născut la 14 septembrie 1936, la Brad, județul Hunedoara. Are origine italiană după mamă.

A copilărit la Turnu Severin, iar după terminarea liceului, a plecat la Reșița, unde locuia unchiul său, pentru a-și căuta de lucru. I-ar fi plăcut să devină ziarist, a dat examen la facultate, dar din cauză că avea rude în străinătate nu i-a fost admis dosarul. Prin intermediul unchiului, mare iubitor de teatru, a ajuns să cunoască actori de la Teatrul din Reșița iar șansa să fie de partea sa. Exact când se juca ”Școala femeilor”, interpreta rolului Agnes s-a mutat la alt teatru. Regizorul a remarcat-o pe foarte tânăra — pe atunci — Ileana, a dat probă și a rămas în teatru. În ”Școala femeilor”, actorul Andrei Ionescu juca rolul amorezului. Practic, acolo s-au cunoscut și la scurt timp s-au căsătorit.

„Primii pași în teatru au fost datorită fratelui tatălui meu, care era în Reșița, unde m-am dus eu să-mi câștig existența după eșecul cu ziaristica. Fiind iubitor de teatru avea multe cunoștințe acolo și un actor bătrân care juca în ‘Școala femeilor’ m-a ochit și a zis că poate aș vrea să încerc să joc rolul Agnes. Și eu, în inconștiența absolută a vârstei și în necunoștință totală a profesiei, nu știam ce înseamnă de fapt un actor, am început să mă pregătesc și am intrat în Agnes. Și mi-am făcut datoria în mod convenabil de vreme ce am reușit să rămân în teatru mai departe. Tot cu această ocazie, în ‘Școala femeilor’ l-am cunoscut pe soțul meu și am rămas împreună până azi, când împlinim 57 de ani de mariaj. A fost o etapă foarte bogată, am jucat primul meu rol în travesti în ‘Înșir-te mărgărite’…’‘, mărturisea actrița într-un intervu acordat Agerpres, în 2015.

Împreună cu soțul său, actorul Andrei Ionescu, a plecat la Piatra Neamț, în 1959, la Teatrul Tineretului.

„Tot ce s-a petrecut în teatrul din Piatra Neamț a fost minunat. Datorită teatrului am cunoscut această frumoasă țară, am umblat mult prin sate, am reprezentat ‘Soacra cu trei nurori’ n-am să uit asta niciodată, am cunoscut țara asta de care m-am îndrăgostit și pe care n-aș părăsi-o niciodată”, spunea Ileana Stana Ionescu în interviul amintit.

La un moment dat, a fost văzută de maestrul Radu Beligan jucând pe scena de la Piatra Neamț și i-a propus să vină în București, să dea concurs la Teatrul Național. A dat concurs și l-a luat, începând să joace acolo în 1965.

”Am fost foarte îndoită și am avut emoții foarte puternice pentru că mă gândeam: Ce să caut eu la Teatrul Național între toate personalitățile alea? Eu nu făcusem școala de teatru, nu mă simțeam chiar bine armată pe toate direcțiile, dar uite că am câștigat concursul cu rolul din ‘Orfeu în infern’, un rol pe care l-am iubit și-l voi iubi câte zile voi avea pentru că Tennesee Williams m-a cucerit întotdeauna. Așa am intrat la Teatrul Național’‘, spunea actrița.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.