Inflația din România a crescut ușor în august

0

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a crescut ușor în luna august până la 0,3%, de la 0,2% în luna iulie, prețurile de consum din România urcând de la minus 0,3% în iulie la plus 0,3% în luna august, arată datele publicate joi de Oficiul european de statistică (Eurostat).

În zona euro, rata anuală a inflației în luna august a stagnat la 0,2%, avansul prețurilor în zona euro rămânând mult sub ținta de 2% a Băncii Centrale Europene.

În cazul Uniunii Europene, în luna august un număr de 12 state membre înregistrau o rată anuală negativă a inflației, cele mai scăzute fiind în Croația (minus 1,5%), Bulgaria (minus 1,1%) și Slovacia (minus 0,8%). La polul opus, cele mai mari creșteri ale prețurile s-au înregistrat în Belgia (2%), Suedia (1,2%) și Estonia (1,1%).

Comparativ cu luna iunie 2016, inflația anuală a scăzut în șapte state membre UE a rămas stabilă în șase state și a crescut în 15 state, inclusiv în România.

Potrivit datelor comunicate anterior de Institutul Național de Statistică (INS), rata anuală a inflației a fost de—0,2% în luna august, cu 0,2 puncte procentuale peste prognoza Băncii Naționale a României. Prețurile de consum, măsurate prin indicele prețurilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 0,2% în luna august 2016 comparativ cu luna august 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), rata anuală a prețurilor de consum a fost de +0,3%, afirmă INS.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.