Cioloș anunță o creștere economică peste așteptări în 2016

0

Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, în plenul reunit al Parlamentului, că România are o creştere economică previzionată pentru 2016 de 4,8%, peste estimările iniţiale, dar acesta nu este motiv de „prezentare triumfalistă” de date, ci trebuie să ne asigurăm că ne înscriem pe un trend ascendent.

„Chiar dacă bugetul pentru 2016 a fost unul cu o marjă de manevră limitată, ne-am dat ca obiectiv o gestionare înţeleaptă a acestuia. (…) Avem o creştere economică bună, dar nu cred că acesta este un motiv de prezentare triumfalistă a acestui lucru. Mai important decât creşterea înregistrată în acest an este să putem demonstra că ne-am înscris pe un trend ascendent”, a spus Cioloş, potrivit news.ro.

Potrivit premierului, în primul semestru al anului creşterea economică a fost de 5,2% din PIB, iar creşterea estimată pentru întregul an 2016, ţinând cont de rezultatele primului trimestru şi „cu luarea în considerare a incertitudinilor externe”, este de 4,8%, faţă de numai 4,2% prognoza iniţială, pe care s-a construit bugetul.

În al doilea trimestru, PIB real a crescut cu 6% faţă de anul trecut, a mai spus Cioloş.

„Este o creştere economică sustenabilă, dar pentru ca aceasta să rămână sustenabilă are nevoie în continuare de reforme structurale şi avem nevoie să încurajăm investiţiile”, a precizat el.

Cioloş a mai spus că această creştere economică este sustenabilă şi pentru că se bazează atât pe consum, cât şi pe investiţii. „Spre deosebire de anii trecuţi, este fructul contribuţiei tuturor sectoarelor economiei”, a spus el.

„Acolo unde avem pensii contributive avem şi un sistem de pensii durabil. O exacerbare a pensiilor speciale, care ies în afara sistemului contributiv, riscă să pună în pericol sistemul de pensii”, a spus premierul.

El a vorbit despre numărul locurilor de muncă din România, care a crescut cu 152.000 faţă de iulie 2015. Aproximativ 140.000 de salariaţi în plus au apărut în sectorul privat, iar alţi 12.000 în sectorul public. Majoritatea noilor angajaţi din sistemul privat sunt din zona serviciilor.

„Vedem o continuare a tendinţei de scădere a şomajului, la 6,3% în acest prim temestru, faţă de 6,8% în primul semestru al anului trecut. În ciuda acestei scăderi generale a şomajului, şomajul rămâne ridicat, în jur de 20-21% la tineri, şi aici trebuie să ne concentrăm atenţia în anii care vin pentru a stimula crearea de locuri de muncă”, a atras atenţia premierul.

Cioloş a spus că, odată cu scăderea şomajului, creşterea economică pe care o înregistrează România a dus şi la creşterea nivelului de salarizare, cu aproximativ 12% faţă de 2015, diferenţele văzându-se în special în sectorul IT şi în industria alimentară şi cea textilă.

În ceea ce priveşte sistemul de asistenţă socială, premierul a afirmat că intenţionează să reaşeze ponderea de la beneficii financiare către servicii sociale, care să încurajeze incluziunea şi crearea de locuri de muncă, pentru ca actuala creştere economică să rămână sustenabilă pe termen lung.

Premierul Dacian Cioloş a mai spus că Guvernul nu intenţionează, până la sfârşitul acestui mandat, să majoreze nicio taxă şi niciun impozit.

„Nu intenţionăm, până la sfârşitul acestui mandat, să creştem nicio taxa, să creştem niciun impozit, să modificăm nicio indemnizaţie, aşa cum s-a spus. Dimpotrivă”, a spus Cioloş în Parlament.

El a mai spus că Executivul a redus TVA-ul la 9% pentru lucrările agricole şi inputurile consumate în agricultură.

”Şi tot pentru a veni în sprijinul agricultorilor, mai ales a micilor producători persoane fizice şi persoane autorizate, intenţionăm să venim cu modificări în sensul simplificării în Codul Fiscal prin care să propunem un regim TVA special pentru micii agricultori, persoanele fizice sau persoane fizice autorizate, în sensul ca ei să nu aibă nevoie de toată această birocraţie şi documentaţie privind înregistrarea TVA-ului”, a adăugat premierul.

Recent, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Dacian Cioloş în care îi cerea să prezinte „de urgenţă” în faţa camerelor reunite ale Parlamentului un raport privind situaţia economică reală a ţării, inclusiv nivelul de colectare a taxelor, deficitul bugetar, deficitul de cont curent, deficitul comercial şi creşterea economică estimată care stă la baza execuţiei bugetare.

Întrebat despre scrisoarea lui Liviu Dragnea, purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, a spus că iniţiativa preşedintelui PSD „este foarte bună”, pentru că va da posibilitatea premierului Dacian Cioloş să meargă în Parlament şi să arate că datele economice sunt foarte bune, respectiv creşterea economică şi încasările, care sunt peste program.

„Va da posibilitatea premierului Dacian Cioloş să meargă în Parlament şi să arate că datele economice din acest an sunt foarte bune. E vorba de o creştere economică de 6% în trimestrul doi, sunt încasări peste program, dar detaliile le va spune premierul Dacian Cioloş în Parlament”, a declarat Iolu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că prezenţa premierului în Parlament va fi şi o bună ocazie pentru a atrage atenţia asupra iniţiativelor parlamentarilor care pun presiune pe buget.

„E şi o bună oportunitate de a atrage atenţia în Parlament asupra iniţiativelor legislative care pun presiune pe buget şi, pe cale de consecinţă, pe deficitul aprobat tot de Parlament”, e explicat el.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat că se bucură de prezenţa premierului Dacian Cioloş, luni, în plenul Parlamentului, precizând că acesta trebuie să pună punctul pe „i” şi să spună „Oameni buni, asta e dimensiunea, de aici încolo, tot ce faceţi voi dezechilibrează bugetul României şi terminaţi cu tot ce înseamnă pensii speciale”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.