Totul despre boala lupus

Share:

Boala lupus a devenit trending topic pe Twitter după ce Selena Gomez a anunţat că se retrage din muzică pentru a se trata de această afecţiune.

Sistemul nostru imunitar este conceput in asa fel incat sa poata lupta de unul singur cu toti agentii externi care pot imbolnavi organele. În cazul bolii lupus, insa, sistemul imunitar nu functioneaza normal, iar raspunsul corpului la bacterii si agenti patogeni este slab. Corpul produce anticorpi care distrug genele, in loc sa lupte cu virusii si alti factori daunatori. Lupusul afecteaza articulatiile, tesuturile, inima si creierul. Practic, cei care au aceasta boala se lupta impotriva propriului corp, scrie teotrandafir.com.

Cele mai multe victime ale bolii sunt de sex feminin. Concret, 9 din 10 persoane care sufera de aceasta boala sunt femei. Boala afecteaza atat adolescentele (sunt cazuri de tinere de 15, 16 sau 17 ani cu lupus), cat si doamnele. Conform Institutului pentru Artrita si Boli Musculoscheletice si alte afectiuni ale Pielii din SUA, „boala lupus este mai comuna in randul femeilor afroamericane, hispanice, asiatice sau indigene americane precum si in randul celor caucaziene”.

Femeile cu lupus au episoade de anxietate, panica si depresie severe, pana la migrene insuportabile. Febra si tendinta spre anorexie sunt alte semnale evidente ale bolii, precum si varsaturile dese sau hemoragiile greu de oprit.

Cu toate ca boala este cercetata de mai multi ani, nici pana azi nu se stie de ce celulele sistemului imunitar isi ataca propriile tesuturi, pana la distrugere prin ardere. Boala se poate trata cu ajutorul medicamentelor, in prima faza, substantele active din anumite medicamente „educand” celulele sa nu se autodistruga. Cel mai adesea se prescriu corticosteroizi orali, anticoagulanti, imunosupresori sau antiinflamatoare puternice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.