Consultări privind apariția unor epidemii sau pandemii
Consultările cetățenești ASSET pentru pregătirea societății civile și reacția cetățenilor în cazul apariției unor epidemii și/sau pandemii au loc, sâmbătă, la Facultatea de Medicină a UMF „Carol Davila”.
La deschidere au participat prof. dr. Viorel Jinga, prorector al UMF „Carol Davila”, prof. dr. Cătălin Cârstoiu, decan al Facultății de Medicină a UMF „Carol Davila”, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Marius Ungureanu, cadre didactice, reprezentanți ai Președinției, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, Ministerului Afacerilor Interne, Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică, Institutului Național pentru Sănătate Publică și INC Cantacuzino, informează Agerpres.
Peste 400 de cetățeni din opt țări europene — Bulgaria, Danemarca, Franța, Irlanda, Italia, Norvegia, România și Elveția — participante la proiectul ASSET (Action plan on Science in Society related issues in Epidemics and Total Pandemics) vor dezbate câteva subiecte esențiale pentru sănătatea publică, legate de reacția la epidemii și pandemii.
„Acești cetățeni nu sunt medici. Ei trebuie să facă parte din populația generală care nu are cunoștințe medicale și în niciun caz legate de domeniul epiodemiologic, ei trebuie să aibă o reacție cetățenească pur și simplu”, a declarat, pentru AGERPRES, prof. dr. Mircea Ioan Popa, responsabil UMF „Carol Davila” pentru proiectul FP7 — ASSET.
Potrivit profesorului Popa, cetățenii trebuie să fie din cât mai multe părți ale țării, de cât mai multe tipuri din punct de vedere al pregătirii profesionale, din grupe diferite de vârstă și să se respecte o repartizare cât mai echilibrată pe sexe.
Scopul consultărilor este de a înțelege cum gândesc cetățenii europeni despre pregătirea și reacția la epidemii și pandemii, precum și de a identifica modul în care ar putea contribui la prevenirea sau limitarea efectelor unei crize, punându-se accent pe calitatea comunicării cu autoritățile publice.