Chinezii amână preluarea Rompetrol

Share:

Compania chineză CEFC, care a semnat în aprilie un acord pentru preluarea KMGI (fostul Rompetrol Group) de la KazMunayGas, a extins cu câteva luni termenul de finalizare a tranzacției, fixat inițial pentru luna octombrie a acestui an, a declarat, luni, vicepreședintele Rompetrol, Azamat Zhangulov, într-o discuție cu presa.

„Preluarea de către CEFC nu s-a realizat încă”, a spus el. Întrebat ce înseamnă acest lucru, el a răspuns: „Înseamnă exact ceea ce înseamnă. Nu există încă o finalizare”, informează Agerpres.

El a arătat apoi că termenul-limită a fost extins, în contextul discuțiilor pe care Rompetrol le poartă cu statul român.

„Termenul cu CEFC a fost extins, în contextul noilor discuții pe care trebuie să le purtăm cu Guvernul. Acordul cu acest investitor va continua, dar va fi nevoie de alte câteva luni, probabil, să finalizăm noii termeni din acord”, a subliniat Zhangulov.

Termenul-limită pentru preluarea Rompetrol de către CEFC era luna octombrie a acestui an, a mai spus el.

În ceea ce privește intenția KMGI de a acționa statul la Curtea Internațională de Arbitraj, în baza tratatelor privind protejarea investițiilor, oficialul Rompetrol a susținut că, până acum, nu a avut loc nicio discuție cu reprezentanții statului.

„În acest moment, suntem în perioada de reconciliere. Ne așteptăm ca Guvernul să vină la negocieri. Ne așteptăm ca discuțiile cu comisia de negociere să înceapă în curând. Până acum nu am avut nicio discuție, nu am fost abordați de către Guvern. Există o procedură să fie alcătuită o comisie, care să abordeze compania, dar este nevoie de timp pentru Guvern. Înțelegem că nu o pot face imediat. După ce am trimis scrisoarea, nu am avut nicio discuție cu autoritățile”, a precizat Zhangulov.

Totodată, el a arătat că nu a primit încă o solicitare din partea Ministerului Energiei de prelungire a memorandumului semnat în 2013 cu Guvernul României, care expiră la finele acestui an

„Memorandumul de înțelegere a fost semnat în februarie 2013 și până acum a fost extins de 13 ori. Ultima extindere s-a întâmplat în octombrie 2015. Credem că am acordat suficient timp Guvernului să execute acțiunile care erau planificate până acum. Nu am primit nicio solicitare oficială să avem o nouă prelungire, dar de îndată ce o vom primi o vom analiza. Dar încă sperăm că toate acțiunile vor fi realizate în termenii agreați. Am înțeles că va veni această cerere și, de îndată ce va veni, o vom discuta cu Guvernul și apoi vom face publică decizia”, a arătat vicepreședintele Rompetrol.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.