ARPIM critică limitarea accesului la medicamente

Share:

ARPIM subliniază faptul că accesul neîngrădit al pacienților români la tratamente trebuie să fie cel mai important criteriu în stabilirea metodologiei de calcul al prețurilor la medicamente!

,,Se vorbeşte foarte des în ultima vreme despre cum ar trebui să fie calculat prețul la medicamente.  Credem că cel mai important criteriu, accesul pacienților la medicamente, a fost uitat. Implementarea în forma actuală a Ordinului 75/2009 referitor la modalitatea de stabilire a prețurilor la medicamente şi implicit a articolului 81 care prevede referențierea prețului medicamentelor originale la prețul medicamentelor generice va avea consecințe majore asupra calității vieții pacienților români”, a declarat Dan Zaharescu, Directorul Executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

ARPIM atrage atenția asupra faptului că actuala metodologie de calcul, pusă în aplicare fără o analiză prealabilă de impact, impune scăderea prețului medicamentelor cu 35% sub minimul european deja stabilit, fapt care va afecta aproximativ 800.000 de pacienți români prin limitarea accesului acestora la medicamente.

Totodată, implementarea Ordinului 75/2009 în forma actuală nu va afecta doar viața pacienților. Aceasta va determina şi o scădere de aproximativ 153 milioane lei la veniturile bugetului de stat, conform unui studiu de impact realizat de PwC România pentru ARPIM.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.