România, locul 62 între cele mai competitive state

0

România ocupă locul 62 în topul celor mai competitive 138 de state din lume, în scădere cu nouă poziții față de anul trecut, în timp ce Elveția și-a păstrat poziția de lider mondial pentru al optulea an consecutiv, potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial (WEF), transmite Bloomberg.

Scorul general obținut de România este de 4,30 puncte (în scădere față de 4,32 puncte anul trecut) pe o scară de la unu la șapte. Înaintea României se află state precum Estonia (locul 30), Cehia (31), Lituania (locul 35), Polonia (locul 36), Rusia (43), Letonia (49) și Bulgaria (51). România devansează însă țări precum Slovenia (35), Ungaria (69), Croația (74), Grecia (86) și Republica Moldova (100).

Potrivit autorilor raportului, România are scoruri mici la indicatorii privind sofisticarea afacerilor (unde se clasează pe locul 100 în lume) dar și la instituții (locul 92 în lume) și infrastructură (locul 88 în lume).

În schimb, România se clasează cel mai bine la capitolul mediu macroeconomic, unde ocupă locul 28 în lume, și mărimea pieței, locul 42. Dar cele mai mari probleme cu care se confruntă țara sunt: accesul la finanțare, birocrația ineficientă guvernamentală, impozitarea, forța de muncă educată inadecvat și reglementările fiscale.

Elveția (cu un scor de 5,81 puncte) este urmată de Singapore (5,72 puncte), SUA (5,70 puncte), Olanda (5,57 puncte), Germania (5,57 puncte), Suedia (5,53 puncte) și Marea Britanie (5,49 puncte). La coada clasamentului se regăsesc Ciad (2,95 puncte), Mauritania (2,94 puncte) și Yemen (2,74 puncte).

Forumul Economic Mondial și-a exprimat temerile privind un declin gradual al deschiderii, din cauza creșterii barierelor non-tarifare, a taxării excesive a investițiilor străine și a taxelor vamale ridicate. Aceste evoluții afectează creșterea economiei globale, se arată în raport.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.