TVR 60, istoria în ştiri relatată de vedetele micului ecran

0

„Stimaţi telespectatori” este formula de adresare care a consacrat zeci de chipuri pe micul ecran. Înainte de ’90, prezentatorii şi crainicii deveneau repede vedete, indiferent dacă prezentau ştiri sau emisiuni de divertisment. Fără promptere, fără căşti, fără laptopuri.

Înainte de ’89, vedetele erau de două feluri: de pe marele ecran şi de pe micul ecran. Cum îi spune şi numele, micul ecran nu era atât de încăpător, aşa că cei puţini care ajungeau pe sticlă deveneau repede foarte cunoscuţi.

Petre Popescu. Generaţiilor de acum nu le spune nimic acest nume. Până la Revoluţie nu era însă român care să nu îl ştie pe principalul crainic al Telejurnalului.

Actualităţile Televiziunii Române i-au făcut cunoscuţi pe Paul Şoloc, Victor Ionescu, Florin Mitu, Nicolae Melinescu, Cornelius Roşiianu.  Orice greşeală pe post se plătea scump.  Să apari pe post era un privilegiu cu adevărat.

Sanda Ţăranu a rămas alături de TVR în ultima parte a carierei ca producător. Principala diferenţa pe care o observă la televizor între cele două ere ţine de invitaţi. Astăzi vin mai mult politicieni. Înainte veneau academicieni.

La pupitrul Ştirilor, înainte de ’90 nu a stat nicio femeie. Acestea aveau rolul lor în a îndulci imaginea televiziunii. Crainicele erau prezenţele calde de la televizor care prezentau programul serii respective.

Crainicele au fost înlocuite de promo-uri înregistrate în 1998. După 40 de ani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.