Creștere alarmantă a bolilor intestinale
Incidenţa bolilor inflamatorii intestinale, din care fac parte boala Crohn şi colita ulcerativă, a crescut de zece ori în ultimii cincisprezece ani, iar cele mai multe cazuri sunt înregistrate la persoane tinere, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, a declarat, pentru News.ro, prof. dr. Liana Gheorghe, şeful secţiei Gastroenterologie – Hepatologie de la Institutul Clinic de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni.
„Bolile inflamatorii intestinale, din care fac parte boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), sunt afecţiuni inflamatorii cronice ale tubului digestiv. În România sunt aproximativ 10.000 de pacienţi diagnosticaţi cu boala Crohn sau colită ulcerativă, dintre care peste 1.500 sunt înregistraţi în Registrele Naţionale. La nivel european, aproximativ trei milioane de persoane suferă de boli inflamatorii intestinale”, a declarat prof. dr. Liana Gheorghe, de la Institutul Clinic de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni.
Deşi cele mai multe cazuri sunt înregistrate la persoane tinere, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, acestea pot apărea la orice vârstă, a precizat medicul.
Statisticile europene arată că 10 la sută dintre pacienţii cu boli inflamatorii intestinale sunt şomeri, iar cei care muncesc şi suferă de astfel de afecţiuni au, în general, între trei şi şase săptămâni de concediu medical pe an.
„Bolile inflamatorii intestinale rezultă din interacţiunea complexă dintre predispoziţia genetică a individului şi factori de mediu, îndeosebi din dietă. În Registrul IBD Prospect, în care sunt înregistrate cazurile din România, am remarcat o creştere de circa opt-zece ori a acestor afecţiuni în ultimul deceniu, în special la copii, adolescenţi şi adulţi tineri, ca urmare a modificării stilului de viaţă – dieta hipercalorică, supraprelucrată, bogată în dulciuri rafinate, alimente conservate, semipreparate, prăjite, tip fast food, reducerea consumului de fructe şi legume crude”, a explicat medicul.
Prof. Liana Gheorghe a mai spus că, netratate şi necontrolate, bolile inflamatorii intestinale evoluează în pusee de activitate inflamatorie, care ţin pacientul „captiv”.
„Diagnosticate tardiv şi tratate necorespunzător, aceste boli reprezintă o sursă importantă de incapacitate de muncă şi o «povară» pentru societate”, a explicat Gheorghe.