Iohannis, despre cazul Kovesi: „Dacă a plagiat, pleacă!”

0

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat  la Timişoara acuzaţiile de plagiat aduse la adresa Laurei Codruţa Kovesi, spunând că „această chestiune trebuie lămurită de specialişti”, dar că în cazul unei sentinţe negative la adresa şefei DNA, aceasta trebuie să plece din funcţie.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Timişoara, că, în cazul în care o persoana publica a plagiat, aceasta trebuie să plece din funcţia publica, „indiferent de cum se numeste persoana şi nu vreau să personalizăm discuţia pentru X,Y sau Z”. „Cine a plagiat, pleacă”.

Şeful statului spune ca „plagiatul nu este cea mai mare problema a sistemului universitar, dar este o problemă a societatii, este o forma de hoţie”. Klaus Iohannis a subliniat însă că „persoana care a fost acuzată pe nedrept de plagiat trebuie sa beneficieze de refacerea bunului renume in cel mai scurt timp”, arată hotnews.”Cine nu a plagiat si este acuzat trebuie aparat de cei care evalueaza teza”, a adaugat seful statului.

Universitatea de Vest din Timişoara a anunţat luni că a demarat ”proceduri interne în vederea clarificării situaţiei apărute în spaţiul public” în legătură cu doctoratul Laurei Kovesi, menţionând că a primit punctul de vedere al Şcolii Doctorale de Drept şi a cerut informaţii suplimentare. Totodată, reprezentanţii universităţii au precizat că nu au primit sesizarea asociaţiei din Cluj-Napoca, referitaore la teză.

Presedintele Klaus Iohannis a participat luni, la Timisoara, la deschiderea anului universitar si a vizitat Centrul de Terapii Genice si Celulare in Tratamentul cancerului (OncoGen) din Timisoara de la Spitalul Clinic de Urgenta „Pius Branzeu”.

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, în 30 septembrie, la Parchetul General, un autodenunţ şi a susţinut că, în 2012, a participat la falsificarea unui raport care să arate că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.

„Eu şi alţi demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date şi informaţii pe care vreau să le aduc la cunoştinţă procurorilor de la Parchetul General. Am făcut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruţa Kovesi pentru că, în acel moment, cu toţii credeam că face bine României”, a spus Sebastian Ghiţă.

Deputatul a mai susţinut că actualul procuror şef al DNA a ştiut, la vremea respectivă, de falsificarea raportului privind teza sa de doctorat.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a susţinut că teza ei de doctorat nu este plagiată şi prima probă în acest sens este certificatul de căsătorie care dovedeşte că numele ei înainte de căsătorie era Lascu, în textul tezei fiind citate mai multe articole scrise de ea, dar semnate cu numele de Lascu.

”Eu am fost verificată în 2012 de Comisia Naţională de Etică. Am fost audiată. M-am prezentat la audieri, am prezentat probele şi am primit un verdict. Eu am venit pregătită cu probele pe care le-am dus şi în 2012 la acea comisie. (…) Prima probă a fost certificatul de căsătorie. Teza mea e corectă. Am muncit şapte ani la ea”, a spus Kovesi, la Europa FM.

Procurorul şef al DNA a precizat că cei care vor face o sesizare la CNATCDU privind teza sa de doctorat trebuie să aducă şi probe. Întrebată dacă are de gând să facă ea o sesizare pentru a încheia acest subiect, Kovesi a răspuns negativ. ”Cine are îndoieli n-are decât să facă sesizare”, a spus ea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.