Zeci de școli nu au candidați pentru postul de director

0

Posturile de director de şcoală nu mai prezintă interes. Cel puţin aşa reiese după depunerea candidaturilor care s-a încheiat acum două zile. Sunt zeci de şcoli în toată ţara unde nu s-a înscris niciun candidat. Anul acesta cei care doresc să fie directori ai unităţilor de învăţământ preuniversitar trebuie să dea un test-grilă, să susțină un interviu și să aibă un CV convingător. Prima probă e programată miercurea viitoare.

În judeţul Iaşi sunt 229 de posturi de directori de şcoală. În 43 de unităţi de învăţământ, majoritatea din mediul rural, nu s-a înscris niciun candidat. O explicaţie ar putea fi bibliografia pentru concurs prea încarcată, spun reprezentanţii inspectoratele şcolare.

Pentru şcolile fără candidaţi există o solutie.

Va putea fi numit, prin detaşare în interesul învăţământului, până la organizarea unui nou concurs, un cadru didactic din şcoala vizată, care este membru al Corpului Naţional de Experţi în Management Educaţional, a declarat prof. Irina Prodan, inspector şcolar ISJ Iaşi.

În Craiova concurenţa e însă mare. Cele mai râvnite posturi de director sunt la cele trei mari colegii: „Fraţii Buzeşti”, „Carol I” şi „Elena Cuza”. Şi la unele şcoli gimnaziale s-au înscris la concurs şi şapte-opt cadre didactice.

La concursul de director sau director adjunct de şcoală pot participa doar profesorii titulari cu vechime de cel puţin patru ani şi cu studii universitare de licenţă.

Ultimul concurs organizat pentru ocuparea unui post de director a avut loc în 2008. În ultimii ani directorii de şcoli au fost numiţi cu delegaţie de către inspectoratele şcolare. Mandatul celor care vor câstiga concursul e de patru ani.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.