Premierul francez vrea o armată europeană

Share:

Armata franceză ‘nu va putea fi la nesfârșit armata europeană’, a atenționat vineri premierul Franței, Manuel Valls, în condițiile în care Parisul cere cu regularitate mai mult sprijin militar european pentru intervențiile sale în Sahel și în Orientul Mijlociu.

La rândul său, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susținut poziția franceză, afirmând că ‘trebuie să facem o Europă a Apărării’. ‘Nu-i putem lăsa doar Franței datoria de a salva onoarea’, a afirmat Juncker, la un colocviu cu privire la Europa, care se desfășoară la Paris și la care participă și Valls.

Liderii francezi insistă asupra necesității unei întăriri a mijloacelor de apărare europene și a unei majorări a mijloacelor financiare pentru operațiunile UE.

‘Franța face efortul principal pentru apărarea europeană, însă ea nu poate rămâne singură, ea nu vrea să fie singură’, a subliniat la rândul său președintele francez Francois Hollande în 16 septembrie, în timpul summitului UE de la Bratislava.

‘Franța poate fi prima, însă vrea ca Europa, împreună cu Franța, să-și poată asigura propria protecție, propria apărare, în cadrul NATO, alături de partenerul nostru american’, a subliniat Hollande cu acel prilej.

Franța ‘își face mai mult decât datoria în materie de apărare și de securitate’, a declarat anterior președintele francez la 14 iulie, cu referire la operațiunile franceze din Sahel, în Republica Centrafricană sau împotriva grupării jihadiste Stat Islamic.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.