Cioloș, ultima șansă (risipită) a liberalilor
Liberalii se îndreaptă, inevitabil, spre o înfrângere usturătoare la alegerile parlamentare. După umilința de la alegerile locale, liderii PNL nu au reușit să-și regăsească cadența politică și electorală. Mai mult, demisia lui Blaga din fruntea PNL (după declanșarea urmăririi penale în cazul său!), dublată de incapacitatea cronică a liberalilor de a regăsi drumul către electoratul anti-PSD, reprezintă bomboana pe coliva PNL, un partid care seamănă tot mai mult cu o gașcă politică rapace, plină de profitori aroganți și corupți, care se afundă tot mai adânc în mlaștina decredibilizării.
Din păcate, alarmant de mulți alegători nu mai fac nicio deosebire între PSD și PNL, considerându-le partide eminamente corupte, incapabile să mai ofere ceva românilor. Doar filialele (încă) puternice, doar sumele uriașe aruncate în campanie, doar încrengăturile financiaro-mafiote care conduc România, mai creditează astăzi PSD și PNL. În consecință, tot mai mulți români preferă să nu se mai prezinte la vot, scârbiți de interminabilele scandaluri și lupte pentru Putere! Tocmai din aceste motive, mulți bucureșteni au ales să voteze Uniunea Salvați Bucureștiul devenită ulterior Uniunea Salvați România.
Într-un mod abuziv și complice, PNL și PSD au reușit, în Parlament, să blocheze accesul tuturor partidelor mici către viitorul Legislativ. Numărul uriaș de semnături – obligatoriu pentru ca un partid să se înscrie în cursa electorală- poate fi atins/realizat doar de partidele mari, care au structuri extrem de bine organizate în teritoriu, și care au, bineînțeles, bani suficienți să ducă o campanie în acest sens.
În ciuda obsesiei lui Iohannis de a avea un guvern PNL după scrutinul din 11 decembrie, este greu de crezut că PSD (o mașinărie electorală extrem de puternică care știe să aducă voturi multe, în special, din mediul rural! ) mai poate pierde alegerile.
Șansa, unica șansă a PNL, se numea Dacian Cioloș. Cu Cioloș la conducerea PNL, acest partid putea conta, cu adevărat, în ecuația electorală.Era greu, aproape imposibil, ca Cioloș să accepte să preia șefia PNL. Din simplul motiv că în numeroase rânduri respinsese categoric orice candidatură la alegerile parlamentare și implicarea politică. Ar fi fost perceput de o bună parte a populației ca un mincinos care numai premier tehnocrat nu a fost!
Pe de altă parte, mulți alegători, în special membri și simpatizanți PNL, ar fi apreciat intrarea lui Cioloș în acest partid. Iar Cioloș s-ar fi putut scuza, vorbind despre necesitatea continuării proiectelor inițiate ca premier. Și că acest lucru nu putea fi posibil decât intrând în politică, într-un partid care să îl susțină ca premier!
Este greu cuantificabil, în acest moment, cât ar fi câștigat și cât ar fi pierdut Cioloș, dacă ar fi intrat în PNL. Personal, cred că un câștig efectiv ar fi depășit pierderile. În cazul PNL, avantajele ar fi fost uriașe din punct de vedere electoral.
Dar, Cioloș a anunțat că nu va candida la parlamentare și nici nu se va înscrie în PNL. O veritabilă lovitură de măciucă pentru Iohannis, dar mai ales pentru liberali. În aceste condiții, drumul PSD spre victiorie la scrutinul din 11 decembrie pare de neoprit. Singurul obstacol real în drumul PSD spre preluarea hățurilor guvernării este președintele Iohannis. Cel care, după stilul predecesorului său, Traian Băsescu, va încerca să blocheze crearea unei majorități parlamentare în jurul PSD și să identifice una în jurul liberalilor, chiar și în cazul unui eșec al acestora în alegeri.
Se anunță un război extrem de dur pe scena politică și electorală. PSD versus PNL și Iohannis scot, în această perioadă, toate armele/pârghiile/atuurile din dotare. Va fi o luptă de care pe care în urma căreia singurul perdant va fi cetățeanul. Mai surprinde, însă, pe cineva acest „amănunt”?
Un editorial de Iulian Badea