Cascada Urlătoarea, vizitată anual de sute de mii de turiști
Cascada Urlatoarea reprezinta cea mai spectaculoasa cadere de apa de pe suprafata Munților Bucegi, avand o inaltime ce masoara in jur de 15 metri si un debit semnificativ. Aceasta este situata la o altitudine de 1100 metri, deasupram Poienii Țapului, la poalele Jepilor, traseul turistic ce ajunge aici fiind considerat cel mai usor de pe intreaga suprafata a Muntilor Bucegi.
Accesul pana la Cascada Urlatoarea se realizeaza cel mai simplu pornind din Stațiunea Bușteni, mai exact din punctul statiei de plecare a telecabinei. Pana la marginea padurii, drumul ce trebuie urmat urca drept, fara bifurcatii. Din acest punct, traseul turistic se indreapta spre partea stanga, urcand usor pana in punctul numit La Gratare. Aici, drumul se bifurca, in dreapta realizandu-se accesul spre Cabana Piatra Arsă, iar in fata urmand o poteca ce ajunge pana la cascada. Se poate ajunge la Cascada Urlatoarea si din Poiana Tapului, traseul fiind la fel de placut si de usor ca si primul, insa mult mai putin frecventat. Din Poiana Tapului, accesul se face pe strada Urlatoarei. Turistii sunt condusi pe un traseu ce ii poarta de-a lungul drumul forestier intins, ce strabate intreaga vale, ajungand astfel la cascada. Aceasta atractie turistica naturala este foarte vizitata, in special in sezonul cald, cand oamenii tanjesc dupa momentele pline de liniste si prospetime traite in acest minunat colt al naturii.
Numele Cascadei Urlatoarea provine de la zgomotul puternic produs de ape in caderea lor, insa in spatele acestui loc se pare ca se ascunde si o legenda. Oamenii locului spun ca vuiteul produs de cascada reprezinta de fapt plansetele unei pastorite, copila Jepilor batrani, care s-a aruncat de pe stanca de deasupra cascadei, ingrozita de faptul ca doi frati se indragostisera de ea.
Deasupra Cascadei Urlatoarea se gasesc cu cativa metri de apa mai sus alte doua cascade mai mici, formate pe doua paraie care curg in aceasta zona: Urlatoarea Mare si Urlatoarea Mica. Se pot urma de asemenea si alte trasee turistice prin Bucegi putand fi vizitata si Cascada Caraiman, sau renumitele obiective turistice de pe Platoul Bucegilor, Babele si Sfinxul.
Vegetatia zonei se incadreaza in etajul montan inferior reprezentat prin fagete pure sau cu carpen si in etajul montan mijlociu format din amestecuri de fag, brad si molid.
Cu siguranta Cascada Urlatoarea este una dintre cele mai vizitate destinatii turistice de pe Valea Prahovei.