Clinton și Trump, cea mai dură dezbatere de până acum!

0

Hillary Clinton şi Donald Trump au avut duminică seara cea mai dură dezbatere de până acum, presărată cu ameninţări cu închisoarea, precum şi acuzaţii de agresiune sexuală şi viol şi derulată în urma celor mai recente scandaluri care au zguduit campania electorală. Următoare dezbatere electorală, ultima înainte de scrutinul din 8 noiembrie, va avea loc pe 19 octombrie.

Candidații la președinția Statelor Unite Hillary Clinton și Donald Trump s-au întâlnit duminică seara la Universitatea Washington din St. Louis din statul Missouri pentru a doua dezbatere din campania pentru alegerile din 8 noiembrie, transmisă în direct la marile posturi de televiziune. Printre primele subiecte abordate în cursul dezbaterii au fost declaraţiile vulgare ale lui Trump despre femei, făcute în 2005 şi publicate vineri, relatează Romaniatv.net.

Republicanul a dat asigurări că nu a sărutat şi nici nu a atins femei în zonele intime fără consimţământul lor, aşa cum sugerează discuţia înregistrată, pe care a continuat să o numească “discuţii de vestiar”.

Când moderatorul Anderson Cooper a insistat că ceea ce evoca Trump în 2005 reprezintă agresiune sexuală, republicanul i-a spus jurnalistului că nu crede că a înţeles înregistrarea.

Pe de altă parte, Clinton a atras atenţia că remarcile vulgare ale republicanului “reprezintă cine este Donald Trump” şi arată ce “crede el despre femei, ce le face el femeilor”.

În replică, omul de afaceri a subliniat că el doar a vorbit, în timp ce soţul candidatei democrate, fostul preşedinte Bill Clinton, a agresat sexual femei, în timp ce Hillary a redus victimele la tăcere prin ameninţări.

Trump a notat şi că fostul secretar de Stat a fost avocat din oficiu pentru un bărbat acuzat că a violat un copil de 12 ani din Arkansas şi că, la un moment în cursul pledoariei, ar fi râs.

Mai mult, republicanul l-a acuzat pe Bill Clinton că a plătit-o pe Paula Jones, o fostă angajată a administraţiei din Arkansas, pentru a nul da în judecată după ce i-ar fi făcut propunerii indecente şi s-ar fi dezbrăcat în faţa ei.

Trump a făcut referire şi la procesul de suspendare care l-a vizat pe Clinton în 1998, după ce s-a aflat că a avut o relaţie cu Monica Lewinsky

Fosta Primă Doamnă a SUA a preferat, însă, să ignore acuzaţiile despre faptele soţului ei. Pe plan extern, Donald Trump susţine că autorităţile SUA le permit refugiaţilor din Siria şi Orientul Mijlociu să intre în Statele Unite, după care le pierd urma.

Întrebat despre propunerea sa de a limita sau chiar interzice accesul imigranţilor musulmani pe teritoriul Statelor Unite, Trump a spus că este vorba de un plan ce s-ar dezvolta singur, prin verificarea cu stricteţe a persoanelor care ajung în SUA din zonele de conflict.

El a subliniat că permiterea intrării imigranţilor în ţară fără uun control mai strict este “cel mai mare Cal Troian din toate timpurile” şi trebuie să înceteze, “pentru că avem suficiente probleme în ţara noastră”.

Pe de altă parte, Clinton a dat asigurări că va verifica refugiaţii sirieni, dar a insistat că Statele Unite trebuie să primească mai mulţi oameni .

Candidata democrată a atras atenţia că propunerile lui Trump reprezintă exact ce vor teroriştii şi îndepărtează aliaţii musulmani ai ţării.

Un alt punct de dispută între cei doi candidaţi a fost islamofobia în Statele Unite. Trump a refuzat să spună cum crede că ar trebui oprit acest fenomen periculos, dar le-a cerut musulmanilor americani să raporteze autorităţilor oricând alţi musulmani se implică în comportamente periculos.

El a reiterat o afirmaţie falsă potrivit căreia vecinii teroriştilor de la San Bernardino au văzut bombe pe jos în casa islamiştilor, dar nu au sesizat autorităţile.

Între timp, fostul secretar de Stat a condamnat afirmaţiile “negre şi care provoacă diviziuni” spuse despre musulmani. Ea a insistat că Statele Unite nu sunt în război cu islamul şi că musulmanii trebuie să se simtă bine-veniţi şi integraţi în societate.

Un alt subiect de dispută a fost folosirea serverului privat de email de către Clinton, în perioada în care a fost secretar de stat.

Clinton a repetat că îi pare rău pentru faptele sale, dar a atras atenţia că nu există dovezi că acţiunile sale au făcut ca materiale secrete să ajungă în mâinile greşite.

Pe de altă parte, Trump a acuzat-o pe Clinton că minte şi că a distrus 30.000 de mailuri care ar fi trebuit predat autorităţilor. El s-a declarat dezamăgit că democrata nu a fost urmărită penal. “Ar trebui să îţi fie ruşine”, a adăugat el, ameninţând că, dacă va ajunge preşedinte, o va băga pe democrată la închisoare.

Wikileaks a publicat în weekend o serie de fragmente din discursurile plătite rostite de Clinton, în care aceasta spunea că politicienii trebuie să găsească un echilibru între “poziţiile publice şi private” atunci când încheie acorduri.

Fostul secretar de Stat a reiterat acest punct de vedere duminică seară, insistând că este în regulă ca un politician să aibă o poziţie publică şi una privată, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul lui Abraham Lincoln.

Ea a explicat că Lincoln a făcut tot ce a putut pentru ca aleşii care voiau să menţină sclavia să voteze totuşi pentru abolirea sa.

În replică, Trump şi-a dat ochii peste cap şi a spus: ‘Acum îl acuză pe marele Abraham Lincoln”.

Donald Trump a întrerupt-o în repetate rânduri pe Clinton şi a vorbit peste moderatori. De asemenea, el i-a acuzat pe aceştia din urmă că sunt de partea democratei şi că refuză să îl lase să vorbească.

Întreruperile repetate au făcut-o pe Clinton să exclame: “Dar ştiu că îţi plac diversiunile mari în această noapte”.

De altfel, a fost clar că atmosfera va fi una tensionată încă de când cei doi candidaţi au urcat pe scenă. Ei a refuzat să dea mâna, aşa cum este protocolul.

Înainte de începerea dezbaterii, Trump a organizat o conferinţă de presă cu trei femei care l-au acuzat pe fostul preşedinte Bill Clinton de agresiuni sexuale şi pe fosta Primă Doamnă că le-a forţat să nu spună public adevărul.

Cele trei femei au stat în primul rând al publicului în cursul dezbaterii. Următoare dezbatere electorală, ultima înainte de scrutinul din 8 noiembrie, va avea loc pe 19 octombrie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.