OMS vrea taxe pe băuturile care conțin zahăr

Share:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut, marți, guvernelor să impună taxe pe băuturile care conțin zahăr pentru a combate obezitatea în lume, în condițiile în care un adult din trei este supraponderal, considerând că în acest fel s-ar putea reduce consumul acestor produse.

Într-un nou raport, agenția ONU estimează că există „dovezi tot mai puternice” că impunerea de taxe pe băuturile care conțin zahăr „ar duce la o reducere proporțională a consumului”. O creștere cu 20% a prețurilor acestor băuturi ar duce la o reducere a consumului de 20%, iar o creștere cu 50% ar reduce consumul la jumătate, a explicat OMS, informează Agerpres.

„Dacă guvernele impun o taxă pe produse cum sunt băuturile care conțin zahăr, ele pot reduce suferința și salva vieți”, a declarat Douglas Bettcher, șeful departamentului de prevenire a bolilor netransmisibile, din cadrul OMS.

La nivel global, numărul cazurilor de obezitate s-a dublat din 1980. În 2014, peste 1,9 miliarde de adulți — persoane de 18 ani și peste — erau supraponderali. Dintre aceștia, mai mult de 600 de milioane erau obezi. De asemenea, în 2015, 42 de milioane de copii sub 5 ani erau supraponderali sau obezi.

În același timp, numărul adulților cu diabet zaharat a explodat la nivel mondial în 35 de ani, de la 108 milioane în 1980 la 422 milioane în 2014, potrivit primului raport global al OMS publicat în aprilie. În 2012, diabetul zaharat a ucis 1,5 milioane de oameni în întreaga lume, la care trebuie să se adauge 2,2 milioane de decese cauzate de boli legate de diabet, adică un total de 3,7 milioane de decese.

Noul raport este rezultatul unei reuniuni desfășurate anul trecut cu experți fiscali cărora OMS le-a cerut să studieze modul în care politicile fiscale ar putea face să scadă ratele de diabet zaharat.

În Mexic, care, în 2014, a impus o taxă pe băuturile care conțin zahăr, provocând o creștere de 10% a prețurilor acestora, consumul a fost redus cu 6%.

„Politicile fiscale ar trebui să vizeze alimentele și băuturile pentru care există alternative mai sănătoase”, a precizat raportul OMS.

Organizația a considerat de mult timp că zaharurile ar trebui să constituie mai puțin de 10% din consumul zilnic de energie al unei persoane, dar acum solicită țărilor să reducă la jumătate această rată, respectiv la 5%. Aceasta ar reprezenta 25 de grame sau echivalentul a șase linguri de zahăr pe zi, în timp ce o cutie de suc reprezintă 10 linguri de zahăr.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.