Apa minerală naturală Borsec, 210 ani de tradiţie şi prestigiu

0

Borsec este o apă de poveste. Poveste ce începe undeva în inima țării, unde,așezate cuminți între munți nu mai înalți de 1.500 de metri, curg fără răgaz izvoare cu sănătate. Multe, limpezi, repezi și prețioase.E limpede ca apa că minunea lichidăs-a născut cu mult înainte ca cei dintâi locuitori ai spațiului autohton să fi pășit neștiutori peste țărâna de deasupra-i.  Punctul temporal care marchează începutul îmbutelierii industriale a apei minerale naturale Borsec este 1806.

Istoria începe mult mai în urmă în timp când apa Borsec a devenit faimoasă datorită proprietăţilor sale curative. Cunoaşterea izvoarelor Borsecului datează de pe vremea romanilor, care le-au descoperit după cucerirea Daciei. Încă din secolul al XVIII-lea Borsecul era renumit ca staţiune balneo-climaterică datorită calităţilor terapeutice ale apelor sale minerale, bolnavi din toate părţile Europei mergând la Borsec pentru tratament.

Anul 1803 se leagă de povestea vienezului Valentin Gunther, care, bând din apa Borsecului, se vindecă miraculos de o boală considerată incurabilă la acea vreme. Uimit și sedus de calitățile sale, acesta își propune să convingă o rudă a sa, consilier municipal la Viena, să toarne minunea în sticle și să o facă accesibilă lumii întregi. Consilierul se numea Anton Zimmethausen, care în 1805 îşi muta reşedinţa la Borsec şi începea o amplă campanie de construcţii de drumuri şi a unei fabrici de sticlă, ajutat de Eisner, un experimentat sticlar. O dată cu el, din Austria, Boemia, Bavaria şi Polonia au sosit în Borsec experţi în fabricarea sticlei. Numele acestora s-au păstrat până astăzi prin urmaşii lor: Schiller, Vild, Talmayer, Birman, Kamenitzky sau Eigel. Pentru vienezul Zimmethausen, Borsecul a reprezentat mult mai mult. Construirea fabricii de îmbuteliere a apei a reprezentat visul împlinit al vieţii sale.

Astfel, în 1806, Zimmethausen şi Eisner încep îmbutelierea industrială a apei Borsec (foto jos- prima linie de îmbuteliere Borsec! )

Trei milioane de litri de apă minerală erau îmbuteliaţi şi transportaţi cu carele în Transilvania, Moldova, Muntenia, Ungaria şi Viena. Borsec a devenit industrie şi a dat posibilitatea unui număr tot mai mare de oameni să beneficieze de gustul şi de calităţile curative ale apei sale minerale.

 Încă de la începuturile sale industriale, Borseca fost încununată cu titlul de „Regină a apelor minerale” de către Împăratul Franz Josef.  Mai aproape în timp, în anul 2004, la cea mai importantă competiţie de profil care are loc în Statele Unite, Borsec a primit titlul de „Cea mai bună apă minerală din lume”.

Borsec este cel mai de încredere brand în categoria apelor minerale naturale, câştigând titlul Trusted Brands de zece ori consecutiv.

Ideea de continuitate şi permanenţă este subliniată şi de faptul că, în 210 ani, la Borsec s-au îmbuteliat peste 35 miliarde de litri de apă minerală naturală!

Aceste succese ilustrează faptul că România are cu ce să se mândrească, are valori care trebuie recunoscute, susţinute şi purtate cu demnitate peste tot în lume.

Apa minerală naturală Borsec reprezintă cu adevărat una dintre cele mai generoase şi valoroase bogăţii ale naturii. De-a lungul istoriei, Borsec a rămas una dintre cele mai bune ape minerale naturale din lume, atât din punctul de vedere al calităţii, cât şi al proprietăţilor curative.

Borsec este un nume care se identifică cu apa minerală românească. Numele Borsec provine, după unii autori, din expresia generică  “borviz” (apă minerală) şi “borviz szek” (scaunul apei minerale), denumire care se dă, în general, locului unde apa iese din pământ. Din prescurtarea acestor două cuvinte, eliminându-se cuvântul “viz” (apa), care se subînţelege, a rezultat cuvântul Borsec. După o altă versiune, Borsec provine de la denumirea apă pentru vin (bor), apele minerale cu gust neutru având calitatea de a nu denatura gustul vinului. De aici şi numele pârâului principal al depresiunii, denumit pârâul Vinului, iar cuvântul szek (scaun) reprezintă forma politico-administrativă de organizare a vechilor scaune de judecată ale populaţiei autohtone.

Borsec este lider pe piața apelor îmbuteliate, cu o cotă de piață în volum de 26,1%, și 31,7% în valoare, conform datelor furnizate de compania Market Vektor. Exportul de apă minerală naturală Borsec, deși este doar un export de imagine, se realizează în 19 țări.

Borsec este, de 210 ani, un succes industrial românesc de primă mărime, devenind în timp o veritabilă valoare naţională, cunoscută şi recunoscută atât în ţară cât şi în străinătate. Sunt puţine mărci atât de vechi în lume, cu o asemenea longevitate şi cu un asemenea prestigiu.

Borsec este doar unul dintr-un lung șir de motive pentru care merită să credem în ceea ce facem, să ne mândrim și să alegemîn continuare “Produs in România“!

rima linie imbuteliere_Brand.Ro - _Borsec 200x200mm+bleed.cdr

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.