DNA cere urmărirea penală a lui Udrea

0

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cere din nou urmărirea penală pentru deputatul Elena Udrea. Este vorba de cauza mediatizată pe 22 septembrie 2016, când Elena Udrea a fost audiată de procurori în legătură cu o presupusă șpagă de un milion de euro, dată în timpul campaniei electorale prezidențiale din 2009.

DNA cere aviz de urmărire penală pentru Elena Udrea. Procurorii îi aduc acuzații într-un dosar în care mai este anchetată și fiica cea mare a lui Traian Băsescu. Aceștia vorbesc despre instigare la luare de mită pentru campania electorală din 2009.

„Cauza are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Anterior, în cursul lunii septembrie 2016, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de mai multe persoane, printre care Nastasia Gheorghe (la data faptei secretarul general al Ministerului Turismului) şi Tarhon Victor (la data faptei preşedintele Consiliului judeţean Tulcea) pentru luare de mită, precum şi faţă de Udrea Elena Gabriela pentru săvârşirea a cinci infracţiuni de spălare de bani. În urma probelor administrate ulterior au fost obţinute probe noi cu privire la săvârşirea, de către Udrea Elena Gabriela, a două infracţiuni de instigare la luare de mită, pentru care se impune extinderea urmăririi penale”, se arată în comunicatul de presă al procurorilor anticorupţie postat pe site-ul instituţiei.

Procurorii o acuză pe Elena Udrea că i-a determinat pe Gheorghe Nastasia, atunci secretar general al Ministerului Turismului, precum şi pe Victor Tarhon, pe atunci preşedintele Consiliului judeţean Tulcea (instituţie care primea finanţare şi de la Ministerul Turismului pe diferite proiecte), să ceară reprezentanţilor unor firme care aveau contracte cu cele două instituţii să plătească contravaloarea unor servicii de publicitate furnizate în cadrul campaniei electorale.

„Plata s-a realizat în baza unor contracte fictive, iar legătura dintre persoanele care obţineau fondurile infracţionale şi prestatorii de servicii a fost realizată de către Udrea Elena Gabriela. Totodată, Udrea Elena Gabriela coordona persoanele care au acţionat ca intermediari pentru transferurile bancare realizate, astfel încât banii obţinuţi pe cale nelegală să ajungă la societăţile care prestau servicii legate de campanie”, potrivit documentului citat.

În acest dosar, Gheorghe Nastasia, Victor Trahon Ioan Silviu Wagner, dar şi Francesco Giovanni – Mario sunt cercetaţi sub control judiciar, aceeaşi măsură fiind dispusă şi faţă de Elena Udrea, în legătură cu cele cinci infracţiuni de spălare de bani.

Cererea DNA a fost înaintată Camera Deputaților, care va trebuie să o supună la vot.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.