Ministrul Prună, prinsă din nou cu minciuna!

0

Niciun magistrat din România – judecător sau procuror – nu primeşte o pensie de serviciu de peste 100.000 lei (un miliard de lei vechi), cum afirmase în urmă cu câteva zile ministrul Justiţiei, Raluca Prună. Recent, ministrul de resort declara că în România există 60 de persoane care au pensii mai mari de 1 miliard de lei vechi pe lună (100.000 lei). 

Oficialii Casei de Pensii din Romania au declarat pentru Pro TV ca cea mai mare pensie a unui fost magistrat de la noi se ridica la aproape 41.000 de lei, contrazicand-o astfel pe ministrul Raluca Pruna, care a declarat ca fostii magistrati au pensii si de 100.000 de lei (un miliard de lei vechi pe luna).

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, scria pe Facebook in data de 21 septembrie, in contextul grevei magistratilor: „As fi dorit sa se fi vorbit transparent in Memorandum despre venituri salariale: care includ pentru toată magistratura si grefieri chirii sine die (600 euro lunar in București, de exemplu). Chiar si pentru magistrati pensionari acum trecuți in avocatura – never mind venitul din avocatura. Sau despre pensii de 1 miliard de lei vechi pe luna, pe o scăpare a legii. Sau despre diurna de 2% pe zi pentru toti cei detasati din alta localitate (inclusiv membrii CSM)”.

Intrebata cum s-a ajuns la pensii de 1 miliard de lei vechi pe luna si cate astfel de pensii exista in sistem, Raluca Pruna a raspuns prin intermediul biroului de presa al ministerului: „Nu detinem date referitoare la cuantumul pensiei de serviciu, acestea pot fi obtinute de la Casa Nationala de Pensii. Din informatiile noastre exista 60 de persoane care au astfel de pensii.”

La intrebarea cate cazuri de magistrati pensionari trecuti in avocatura beneficiaza de decontarea chiriei, Ministerul Justitiei a raspuns: „Nu avem date referitoare la cei trecuti in avocatura. Avem date referitoare la cei pensionati (mai jos).
● 920 de judecători, suma plătită în primele 7 luni ale anului 2016 este de 8.674.418 lei;
● 1.771 grefieri, suma plătită în primele 7 luni ale anului 2016 este de 16.796.517 lei, scrie Hotnews.ro.

Declaraţia Ralucăi Prună, care a afirmat că a minţit în faţa CEDO în ceea ce priveşte bugetul pentru penitenciare, a fost făcută „în contextul lipsei investiţiilor pentru instanţe, nevoia de avea aceste investiţii şi necesitatea unei programări bugetare multianuale”, arată Ministerul Justiţiei într-un comunicat de presă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.