Totul despre depistarea cancerului de col uterin

0

Controalele pentru depistarea cancerului de col uterin ar putea fi efectuate mai rar și ar putea începe mai târziu decât este recomandat în prezent, pentru femeile care au fost vaccinate contra virusului papilloma uman (HPV), responsabil de cele mai multe dintre aceste tumori maligne, potrivit unui nou studiu publicat luni în ”Journal of the National Cancer Institute” (JNCI). Conform oamenilor de știință, femeile vaccinate ar putea face un control o dată la cinci până la zece ani, în loc de trei ani cât este acum intervalul pentru screening, și de asemenea poate începe mai târziu, informează AFP.

Autorii cercetării, membri ai Facultății de Sănătate Publică din cadrul Universității Americane Harvard, subliniază că femeile vaccinate împotriva HPV au un risc semnificativ mai redus de a dezvolta cancer de col uterin, iar acest lucru trebuie luat în calcul în ceea ce privește screeningul. ”Această analiză ne-a permis să examinăm ce s-ar întâmpla dacă am schimba felul în care se efectuează în prezent screeningul de cancer cervical — care recomandă, în esență, același tip de teste pentru toate femeile — în condițiile în care screeningul ar lua în calcul dacă femeile au fost vaccinate împotriva HPV și prin urmare au un risc substanțial mai mic de a dezvolta cancer cervical”, a explicat medicul Jane Kim. ”Dacă se continuă screeningul intensiv printre femeile vaccinate împotriva HPV acest lucru antrenează costuri excesive fără nici un beneficiu pentru sănătate”, a completat specialista, potrivit Agerpres.

Din 2012, principalele organizații medicale din Statele Unite au recomandat ca toate femeile din această țară să fie investigate pentru depistarea cancerului de col uterin o dată la trei ani, începând de la vârsta de 21 de ani, cu teste Papanicolau ce permit identificarea celulelor anormale din uter. Însă, recomandările actuale din Statele Unite nu iau în calcul faptul că femeile au fost vaccinate împotriva HPV.

Prin noul studiu, oamenii de știință au creat un model de simulare a bolii pentru a estima riscurile și beneficiile a diverse protocoale de screening. Modelul lor a proiectat efectele pentru sănătate, dar și economice, a trei tipuri de vaccinuri utilizate în prezent, dintre care două sunt disponibile începând din 2006. Obiectivul specialiștilor a fost de a identifica strategii de depistare ce oferă cele mai mari beneficii pentru sănătate și care sunt cele mai eficiente din punct de vedere economic.

Cercetătorii au aflat că femeile care prezintă cel mai mare risc de cancer de uterin — cele care au fost imunizate cu noul vaccin ”nonvalent” HPV 9, ce țintește șapte tipuri ale acestui virus responsabil de aproape 90% dintre cazurile de cancer de col uterin — ar avea nevoie de screening numai de patru ori, o dată la zece ani, începând de la vârsta de 30 sau de 35 de ani.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.