17 protocoale de tratament, în dezbatere

0

Pacienții vor avea acces la cele mai noi tratamente, după ce protocoalele de tratament care vizează arii terapeutice importante au fost finalizate, anunță Ministerul Sănătății (MS), urmând să fie puse în dezbatere 17 protocoale de tratament pentru cele 21 de medicamente introduse pe lista de compensate și gratuite prin hotărâri de guvern deja adoptate.

Potrivit unui comunicat de presă al MS, se asigură pentru un număr mare de pacienți accesul la cele mai noi alternative farmacoterapeutice pentru patologiile: oncologie — 11 protocoale terapeutice pentru neoplasm renal, neoplasm colorectal, neoplasm pulmonar, neoplasm ovarian, leucemii, mielom multiplu; neurologie — un protocol terapeutic pentru scleroză multiplă; cardiologie — trei protocoale terapeutice pentru angina pectorală, prevenirea tromboemboliei venoase și hipercolesterolemiei; pneumologie — două protocoale terapeutice pentru BPOC și fibroză pulmonară, informează Agerpres.

„După încheierea dezbaterii publice, o etapă obligatorie, protocoalele vor fi publicate în Monitorul Oficial. Termenul până la care toate aceste proceduri ar trebui să fie îndeplinite este jumătatea lunii noiembrie. Noile molecule sunt deja pe lista de medicamente compensate și gratuite, astfel că pacienții vor avea acces imediat la tratament”, se precizează în comunicat.

De asemenea, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a revizuit și 60 de protocoale terapeutice existente pentru următoarele patologii: diabet zaharat, hemofilie, hepatita cronică cu virus C, boala Gaucher, osteoroporză severă, poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, artrită idiopatică juvenilă, artrită psoriazică, boală Alzheimer, demență asociată cu bolile cardiovasculare, boala Parkinson.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.