Totul despre festivalul de film VIENNALE 2016

0

Cea de-a 54-a ediție a festivalului internațional de film VIENNALE începe joi la Viena, urmând să prezinte până la 2 noiembrie 300 de producții cinematografice, programe speciale, interviuri, discuții cu publicul și o retrospectivă istorică asupra cinematografiei, realizată în colaborare cu Muzeul de Film din Austria. În program sunt incluse trei producții românești: ”Inimi cicatrizate”, ”Sieranevada” și ”Bacalaureat”, informează ICR Viena.

Acțiunea filmului ”Sieranevada” are loc la trei zile de la atentatul din redacția hebdomadarului parizian ”Charlie Hebdo” și la patruzeci de zile de la moartea tatălui lui Lary, un medic trecut de 40 de ani, care urmează să își petreacă ziua de sâmbătă însoțit de tânăra lui soție, în sânul familiei reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform așteptărilor. Filmul a fost prezentat în competiția oficială a celei de-a 69-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes (11-22 mai 2016) și îi are în distribuție pe actorii Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga și Ilona Brezoianu, informează Agerpres.

Personajul principal al filmului ”Bacalaureat”, Romeo Aldea (49 ani), e doctor într-un mic oraș de provincie și și-a educat singurul copil, pe Eliza, cu ideea că odată ce va termina liceul, va pleca să studieze și poate să se și stabilească în străinătate. Planul lui e pe cale să se împlinească, Eliza tocmai a primit o bursă să studieze psihologia în Anglia. Mai trebuie doar să-și ia bacalaureatul, o formalitate pentru o elevă așa de bună cum este ea. În preziua primei teze scrise, un incident iscat pe nepusă masă pune dintr-o dată în pericol planurile de viitor ale lui Romeo. Filmul a avut premiera simultan la cea de-a 69-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes și în 20 de cinematografe din România. Din distribuția filmului fac parte Adrian Titieni, Maria Drăguș, Lia Bugnar, Mălina Manovici, Vlad Ivanov și Gelu Colceag.

Acțiunea filmului ”Inimi cicatrizate” este inspirată din nuvela cu titlu omonim a autorului român Max Blecher. În anul 1937, Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării. Personajul principal se îndrăgostește de o pacientă a sanatoriului și descrie în detaliu încercările lui și ale altor pacienți de a-și trăi în continuare viața în ciuda stării precare de sănătate. (www.hifilm.ro) Filmul are avanpremiera pe 17 octombrie, în cadrul festivalului de film Les Films de Cannes a Bucarest 2016. Din distribuție fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuț, Șerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin și Adina Cristescu.

VIENNALE 2016 prezintă 300 de producții cinematografice în secțiunile dedicate lungmetrajelor, scurtmetrajelor, documentarelor și filmelor experimentale la care participă reprezentanți ai industriei cinematografice, actori și regizori.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.