Șocant: Mircea Cărtărescu susține căsătoriile gay!

0

Mircea Cărtărescu afirmă că, dacă persoanele gay vor să se căsătorească, e firesc să aibă acest drept ca cetăţeni, apreciind că acest lucru nu ar prejudicia pe nimeni. În ceea ce priveşte familia tradiţională, el spune că bărbatul beţiv care-şi terorizează familia nu a fost niciodată regula, ci excepţia blamată de comunitate.

„Pentru că nu sunt nici ideolog, nici pătimaş, nici confruntaţional şi pentru că nu cred că punctul meu de vedere e întotdeauna cel just, nu prea am dat atenţie bătăliilor care se desfăşoară aici, pe facebook. În privinţa căsătoriilor între persoane gay, de pildă, punctul meu de vedere e unul, cred, de bun simţ: de ce nu? Pe cine prejudiciază acest lucru? E vorba de căsătorii civile, care-ar trebui garantate de legi ale statului, aceleaşi pentru toţi cetăţenii. Dacă persoanele gay vor să se căsătorească, e firesc să aibă acest drept în calitatea lor de cetăţeni”, scrie Cărtărescu, duminică,  pe contul său de Facebook, informează Romaniatv.net.

El ţine însă să facă precizări şi în legătură cu familia tradiţională, cea de la ţară sau din mediul muncitoresc de la oraşe.

„Eu cred că bărbatul beţiv, care-şi terorizează fizic şi moral soţia şi copiii, nu a fost niciodată regula, ci mai curând excepţia blamată de comunitate. Cele mai multe familii erau mecanisme de supravieţuire în condiţii dificile, care cereau cooperare şi un modus vivendi între parteneri. De cele mai multe ori, soţia şi soţul se respectau. Sunt cuplurile tăcute, care nu fac subiectul romanelor cu ţărani îndobitociţi. Nu cred că toţi bunicii şi părinţii noştri au fost nişte brute, ci mai curând oameni cuviincioşi, în ciuda prejudecăţilor timpului”, argumentează scriitorul.

Mircea Cărtărescu oferă un exemplu din propria familie, amintindu-şi că mama sa îi povestea cum, copil fiind, „îi auzea pe părinţii ei, cei mai simpli ţărani, vorbind în pat, înainte să se lumineze de ziuă”.

„Era în 1935. Tatăl se sfătuia cu soţia lui în cele mai mici probleme şi nu lua nicio hotărâre fără ca ea să fie de acord. La fel şi ea, îl întreba şi-i asculta sfatul în orice chestiune. S-au iubit întreaga viaţă şi s-au respectat, femeia n-a fost lovită niciodată de bărbatul ei şi se socoteau egali în toate privinţele. Când Maria a murit (abia dacă am cunoscut-o), Dumitru a mai trăit singur încă 20 de ani, fără să se mai uite la altă femeie. Nu cred că acest cuplu a fost o excepţie”, conchide el.

Coaliţia pentru familie a obţinut recent avizul Curţii Constituţionale pentru modificare articolului 48 din Constituţie astfel încât să prevadă expres că familia este alcătuită din bărbat si femeie, excluzând posibilitatea căsătoriilor gay. Tot Curtea Constituţională ar urma să se pronunţe în câteva zile asupra solicitării unui cuplu de homosexuali de a i se recunoaşte căsătoria oficiată în străinătate. Declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis, care s-a declarat adeptul toleranţei, considerând „greşită” calea „fanatismului religios” şi a solicitărilor ultimative, dar şi cele ale ale premierului Dacian Cioloş, care a pledat pentru toleranţă şi pentru respectarea ideii de familie tradiţională, au provocat reacţii şi dezbateri inclusiv pe reţelele de socializare. Biserica şi Coaliţia pentru familie au criticat atitudinea preşedintelui.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.