Solicitările Asociației Anti-Sida către premierul Cioloș

Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) solicită premierului Dacian Cioloș și ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, să ia măsuri pentru a limita extinderea infecțiilor cu HIV/SIDA, cu virusul hepatitei C (HCV) sau al hepatitei B (HBV) în rândul consumatorilor de droguri injectabile.

„Vă solicităm să luați măsurile necesare pentru a limita extinderea focarului epidemiologic de infectare cu HIV, HBV, HCV în rândul consumatorilor de droguri injectabile la nivel național prin dezvoltarea rapidă a intervențiilor de Harm reduction adresate acestora: programe de schimb de seringi (cu dezvoltarea serviciilor auxiliare de asistență medico-psiho-socială, oferite gratuit și extensiv în unitățile low-threshold, în vederea rezolvării urgențelor medicale minore sau sprijin în obținerea documentelor de identitate), tratament substitutiv accesibil și dezvoltarea capacităților pentru tratamentul hepatitei C la nivel național”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de ARAS.

Asociația cere de asemenea implementarea coordonată a unui plan comun de intervenție de către organismele guvernamentale și societatea civilă, dezvoltarea mecanismelor de cooperare, monitorizare și schimb sistematic de informații și bune practici.

ARAS reamintește că Organizația Națiunilor Unite a definit ca obiectiv eliminarea noilor infecții cu HIV/SIDA până în 2030, scop asumat și de România. Totodată, în 2014, reprezentantul Primăriei Generale București a semnat Fast Track Cities Initiative, prin care se angaja să ia măsurile necesare pentru prevenirea noilor infecții.

În lume există 12 milioane de consumatori de droguri injectabile, dintre care 1,6 milioane (14%) trăiesc cu HIV/SIDA, iar 6 milioane (50%) au hepatită C, a menționat sursa citată.

În București sunt 7.189 de consumatori de droguri de mare risc, conform datelor Agenției Naționale Antidrog, citate de ARAS. Prevalența HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile a crescut de la 1% în 2008 la 53,3% în 2012. Prevalența infecției cu virusul hepatitei C era de 74,2%, valoare care menține România în rândul țărilor europene cu o prevalență crescută pentru infecția cu HCV.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.