Eliminarea taxei radio îngrijorează EBU

0

Directorul general al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU), Ingrid Deltenre, s-a adresat președintelui României și autorităților statului român exprimându-și îngrijorarea cu privire la eliminarea taxei radio, informează Serviciul Comunicare al SRR într-un comunicat transmis, miercuri, Agerpres.

Totodată, oficialul EBU lansează „apelul de a nu aproba această propunere”, informează Radio România.

„Vă scriem pentru a ne exprima profunda îngrijorare ca urmare a votului din Parlamentul României de eliminare a taxei radio-tv. Acest model de taxă radio-tv s-a dovedit a fi, în multe țări, cea mai stabilă și predictibilă metodă de finanțare a serviciilor publice de media. Mai mult decât atât, aceasta asigură independența față de orice formă de ingerință politică și stabilește o relație directă cu publicul, la nivel național”, precizează sursa citată.

Potrivit directorului EBU, „Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, alături de numeroase organizații internaționale, și-a exprimat, în repetate rânduri, îngrijorarea față de situația delicată în care se află serviciile publice de media din România”.

„TVR, în mod special, este profund afectată în prezent de un sistem intens politizat de conducere a serviciilor publice de media, având un președinte numit de Parlament și care este demis, în mod obișnuit, în fiecare an, prin respingerea Raportului de activitate anual al TVR”, afirmă Ingrid Deltenre.

Aceasta opinează că „măsura de a trece integral finanțarea TVR și a Radio România la Guvern se suprapune unei acute lipse de independență structurală, în raport cu standardele internaționale și ale UE”, ea „înlăturând orice impresie că serviciile publice de media pot contribui efectiv și eficient la crearea unei societăți unite și democratice” .

„Astfel, ne putem aștepta ca ingerința politică în activitatea TVR și a Radio România să atingă un nivel fără precedent la nivelul EBU și al membrilor săi”, susține Deltenre, citată de Radio România.

Ea atrage atenția „asupra faptului că un asemenea pas iremediabil cu privire la finanțarea serviciilor publice de radio și televiziune va fi adus la cunoștința Comisiei Europene, în vederea unei noi Măsuri de Ajutor de Stat din UE”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.