Turcia extinde operațiunile militare împotriva ISIS

0

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat joi că operațiunile militare desfășurate de Turcia în nordul Siriei se vor extinde asupra orașului Raqqa, fief al grupării Statul Islamic (SI). 

‘Acum, avansăm spre Al-Bab’, a declarat Erdogan, cu referire la un oraș din nordul Siriei, aflat sub controlul SI. După aceasta, vom avansa spre Minbej’, aflat în mâinile milițiilor kurde, ‘și spre Raqqa’, a adăugat șeful statului turc într-un discurs retransmis de televiziune.

Orașul Raqqa, ‘capitala’ autoproclamată a SI, este un obiectiv anunțat de coaliția antijihadistă, însă modalitățile unei eventuale ofensive terestre asemenea celei pe care o duc forțele irakiene la Mosul rămân de precizat.

Una dintre principalele întrebări care se pune este cea privind participarea sau neparticiparea milițiilor kurde, susținute de Washington împotriva SI, dar pe Ankara le consideră ‘teroriste’.

Erdogan a afirmat că și-a împărtășit intențiile omologului său american Barack Obama în timpul unei convorbiri telefonice, miercuri seara, reiterându-și opoziția față de participarea Partidului Uniunii Democratice (PYD, kurzii sirieni) și a ramurii sale armate, Unitățile de Apărare a Poporului (YPG) la lupte.

‘Nu avem nevoie de grupări teroriste ca PYD sau YPG. Veniți, să-i alungăm împreună pe combatanții SI din Raqqa. Noi putem să facem acest lucru împreună, avem această capacitate’, a subliniat Erdogan în timpul discursului său.

Ankara a lansat luna trecută o operațiune terestră fără precedent în nordul Siriei, trimițând tancuri și militari pentru a susține opoziția siriană, care a alungat SI de pe mai multe poziții.

Președintele turc a dat de asemenea de înțeles că Turcia ar putea interveni în regiunea Sinjar, în nordul Irakului, unde guvernul de la Ankara este îngrijorat de o posibilă implantare a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, rebelii kurzi din Turcia).

‘Sinjar este pe cale să devină un nou Qandil’, a afirmat Erdogan, cu referire la o zonă muntoasă în nordul Irakului. ‘Nu vom permite aceasta’, a adăugat el.

Mai multe sute de militari turci sunt staționați la o bază din Bashiqa, în regiunea Mosul, prezență calificată de Bagdad drept ‘forță de ocupație’.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.